23948sdkhjf

Kolesterolsänkare fick ner PFAS-halten i dansk undersökning

Ett kolesterolsänkande läkemedel har i en dansk studie visat sig kunna rensa ut PFAS-kemikalier ur blodet.

PFAS förekommer bland annat i brandskum, funktionskläder, viss kosmetiska och medicinteknisk utrustning. Kemikalierna är mycket svåra att bryta ner och kan ha skadliga effekter för människor när de får i sig ämnena via exempelvis dricksvatten eller livsmedel.

I en dansk studie prövades en behandling med kolestyramin, en kolesterolsänkande resin som binder till PFAS-molekylerna i tarmen så att dessa inte tas upp i blodet utan försvinner ur kroppen med avföringen.

Läkemedlet gavs i 12 veckor till 45 studiedeltagare i Danmark med höga halter av PFAS i blodet från kött som de ätit. Köttet kom från kor som betat vid en strandäng som var kontaminerad med släckskum från en närbelägen brandövningsskola.

– För de ämnen danskarna hade högst nivåer av, PFAS, minskade nivåerna med 60 procent, säger Axel Andersson, läkare och doktorand vid Arbets- och miljömedicin på Göteborgs universitet, till Vetenskapsradion i P1.

Han påpekar dock att studien inte säger någonting om huruvida detta påverkar hälsoriskerna, och att det behövs mer forskning innan man kan börja rekommendera behandlingen.

– Det här är inte ett läkemedel som bara påverkar PFAS, utan även andra ämnen som kroppen kanske behöver. Därför måste man nog överväga nytta och risker innan man kan rekommendera något i stor skala.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08