23948sdkhjf

”Det viktiga är att man skapar en överblick och förståelse från olika perspektiv”

Forskaren Jochen Schwenk analyserar blodproteiner med hjälp av proteomik för att förbättra vår förståelse av sjukdom och hälsa. Han modererar i år eventet Lab & Diagnostics of the Future.

Jochen Schwenk är forskare vid Scilifelab i Solna, professor i translationell proteomik vid KTH och knyten till Human Protein Atlas projektet. Inom hans forskning utvecklar och använder han och hans forskargrupp nya tekniker för att få en bättre förståelse av proteinerna som cirkulerar i vår kropp och vad de har för inverkan på vår hälsa.

– Proteomet är en dynamisk representation av hälsa på en molekylär nivå, till skillnad från genomet som är i stort sett konstant under hela livet. Proteomet påverkas till exempel av ålder, mat, läkemedel, stress eller andra faktorer som kan påverka vår hälsa, säger Jochen Schwenk.

Han tycker att en av de mest spännande utvecklingarna inom fältet idag är att teknikerna utvecklas och blir alltmer exakta, snabbare och känsligare samt att man nu börjat använda tekniken för att undersöka större populationer.

Den 27:de mars äger eventet Lab & Diagnostics of the Future i Stockholm rum, där ämnen som knyter an till Jochen Schwenks forskningsområde kommer att diskuteras. Eventets syfte är att framhäva dialog mellan olika aktörer inom fältet, något Jochen Schwenk även tycker är viktigt.

– Inom diagnostiken finns det många olika aktörer, det är inte bara jag som forskare som, till exempel, utvecklar nya metoder eller upptäcker nya markörer, utan det är även de som försöker ta projektet till en produktfas eller översätta konceptet till ett kliniskt område och för de som ska använda dem i klinikerna. Det viktiga är att man skapar en överblick och förståelse från olika perspektiv.

Han kommer att moderera eventet som sker i Life City där bland annat Ulf Landegren, Niclas Roxhed och Britta Stenson kommer att tala.

Vad ser du fram emot?

– Att lära mig mer om de senaste trenderna och möjliga synergier när det gäller tvärvetenskapliga insatser vars syfte är att möjliggöra medicin styrd av precisionsdiagnostik i framtiden.

Lab & Diagnostics of the Future

När: 27 mars.

Var: Life City, Stockholm.

Moderator: Jochen Schwenk.

Organisatör: Life Science Sweden.

På talarlistan: Giulia Gaudenzi, Ferdinand Choong, Kersti Lundin, Richard Rosenquist Brandell m fl.

Webb: labdiagnostics.eu

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Lab & Diagnostics of the Future.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063