23948sdkhjf

Sex nya miljarder ska stoppa uppsägningar i vården

Regionerna får sex miljarder kronor extra till vården. Pengarna ska i första hand användas till att undvika uppsägningar av vårdpersonal.

Det extra tillskottet till vården är en del av den kommande vårändringsbudgeten som läggs den 15 april. Det meddelades vid en gemensam pressträff med de fyra Tidöpartierna på måndagen.

Kraftigt ökade pensionskostnader till följd av inflationen beskrevs som huvudorsaken till den försämrade ekonomin hos regionerna, som lett till underskott och i vissa regioner även varsel av personal.

– Nu tar staten sin del av ansvaret. Vi vet att pengarna behövs, men det är alltid och ytterst 21 regioners ansvar att fatta beslut för just sin del av verksamheten, sa statsminister Ulf Kristersson.

Han framhöll samtidigt att man förväntar sig att de tillskjutna resurserna ska användas för att regionerna ska kunna undvika generella nedskärningar av vårdspersonal.

Näringsminister Ebba Busch (kd) beskrev tillskottet som ett andrum som ger förutsättningar för regionerna att kunna behålla sjukvårdspersonal, men inte någon långsiktig lösning på vårdens resursproblem. Hon efterlyste långsiktiga strukturella åtgärder.

– Administrationen behöver minska och fokus behöver ligga på att fler patienter ska få vård i tid utifrån behov, sa hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142