23948sdkhjf

Lars Lannfelt får europeiskt pris för Alzheimersforskning

Bioarctics grundare Lars Lannfelt har nu tilldelats det europeiska priset European Grand Prix av La Fondation Recherche Alzheimers för sin forskning på Alzheimers sjukdom.

– Att kunna ge hopp och bidra till en behandling av patienter som drabbas av Alzheimers sjukdom är vad som drivit mig under mitt forskarliv, säger professor Lars Lannfelt i ett pressmeddelande.

2003 grundade Lars Lannfelt och forskarkollegan Pär Gellerfors Bioarctic. Ett par år tidigare hade han upptäckt en mutation hos en familj i Norrland som bland annat leder till tidig utveckling av Alzheimers sjukdom. Förståelsen av mekanismerna är det som legat till grund för utvecklingen av lecanemab, vilket Life Science Sweden tidigare skrivit om.

Nu prisas han för sin forskningsgärning på området av La Foundation Recheche Alzheimer som bland annat finansierar forskning på området. Stiftelsens målsättning är att förbättra diagnosticering samt möjliggöra effektiva behandlingar mot sjukdomen.

Idag är lecanemab, som utvecklats av svenska Bioarctic tillsammans med japanska Eisai, godkänt i USA, Japan och Kina. En ansökan om marknadsgodkännande granskas för närvarande i Europa av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078