23948sdkhjf

Naloxon mot överdos får säljas receptfritt

Naloxon, som häver opioidöverdoser, ska kunna köpas receptfritt på apotek efter ett beslut av Läkemedelsverket.

Beskedet kommer efter att Läkemedelsverket i flera omgångar utrett frågan om receptfrihet. I november i fjol presenterade myndigheten en lösning som man bedömde var juridiskt hållbar. Den innebär att apotekspersonal får ansvaret att ge rådgivning i samband med försäljningen så att nässprayen används på rätt sätt.

Nu meddelar Läkemedelsverket att receptfriheten har godkänts.

– Vi är väldigt glada att vi nu har kommit fram till det här beslutet och kan godkänna naloxon nässpray för receptfri försäljning. Det kommer öka tillgängligheten och fler kan få tillgång till ett viktigt livräddande läkemedel, säger Paulina Tuvendal, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Receptfriheten knyts alltså till ett krav på att apotekens farmaceuter ska informera kunden om korrekt användning. Det innefattar beskrivning av vilka symtom en person som drabbats av en opioidöverdos kan ha, att man alltid ska ringa 112 och att varje spray endast innehåller en dos för ett tillfälle.

När naloxon nässpray kommer att finnas att köpa på apoteken beror, enligt myndigheten, på när det aktuella företaget och apoteken är klara med sin omställning till receptfri försäljning av produkten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094