23948sdkhjf

Dansk-svenskt samarbete kring antibiotikaresistens i EU

Ett europeiskt referenslaboratorium för antibiotikaresistens ska etableras genom ett samarbete mellan Danmark och Sverige. Laboratoriet ska bidra med kunskap kring bland annat beredskap mot antibiotikaresistens.

Det är EU-kommissionen som nu utsett ett dansk-svenskt konsortium till referenslaboratorium för antibiotikaresistens, vilket bland annat danska och norska Medwatch rapporterar.

Konsortiet består av Statens Serum Institut och DTU Food i Danmark samt Klinisk Mikrobiologi i Region Kronoberg och EUCAST Development Laboratory i Sverige.

– Det är en stor ära att vi har blivit utsedd till det europeiska referenslaboratoriet för antibiotikaresistens vid infektioner i människor, vilket erkänner styrkan i vår kompletterande kompetens i konsortiet, säger Anders Rhod Larsen som leder konsortiet i en nyhet på Staten Serum Instituts webbplats.

Uppdraget som sträcker sig över sju år är en del av EU:s varningssystem för gränsöverskridande hälsohot. Laboratoriet ska bland annat ge råd till EU-kommissionen i frågor om organisering och implementering av övervakningssystem för antibiotikaresistens samt utbilda andra laboratorium. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11