23948sdkhjf
Annons

”Risken är att du förstör chansen för ditt läkemedel”

Det kan vara en utmaning att gå från akademi till industri. Det vet Marika Nestor, vd för Akiram Therapeutics och professor vid Uppsala universitet, som själv gjort resan.

Akiram Therapeutics som utvecklar radiofarmaka grundar sig på forskning från Uppsala universitet. Marika Nestor och hennes forskargrupp tog på labb fram en antikropp som visade goda resultat i prekliniska studier mot anaplastisk sköldkörtelcancer, en sjukdom som det idag inte finns någon botande behandling mot, och skivepitelcancer.

– Vi kände att om inte det här ska gå till klinik vad ska då gå till klinik, berättar Marika Nestor till Life Science Sweden.

Men de insåg snabbt att detta inte var något de kunde göra med akademiska pengar. Offerten på vad det skulle kosta att producera läkemedlet för klinisk användning låg på 100 miljoner svenska kronor. För att bekosta tillverkningen och hålla koll på patent startades därför Akiram Therapeutics.

Att bilda bolag är en helt ny värld för Marika Nestor.

– Det är ett helt annat språk och tänk. Det enda som är viktigt för mig som forskare är att visa att det finns en effekt och resulterar det i att jag botar en patient så är det värt det. Men tittar man i den här andra världen då måste man börja räkna på att det ska löna sig.

Bland annat ska man som forskare inom akademin publicera sina upptäckter och resultat i stor utsträckning för att få anslag för vidare forskning men som bolag behöver man vara mer återhållsam, säger Marika Nestor som vid sidan av Akiram Therapeutics än i dag är professor och aktiv forskare vid Uppsala universitet.

– Risken är att du förstör chansen att ditt läkemedel når patient om du har publicerat för tidigt så att det inte finns något patent, då är risken att ingen är intresserad av att lägga in pengar i projektet för att göra de här dyra kliniska studierna.

För ett år sedan tog Akiram Therapeutics in finansiering för att tillverka sitt läkemedel som består av en egenutvecklade antikropp kombinerat med en radioaktiv komponent. Nu planerar man för att påbörja de första kliniska prövningarna i slutet av året.

Vad har du för råd till andra forskare som vill starta företag?

– Det finns många bra strukturer på plats för forskare som vill ta steget. Ta kontakt med innovationskontoren och de rådgivarna som finns där, säger Marika Nestor.

– Hitta någon mentor eller någon som gjort den här resan innan. Och var ödmjuk med vad du själv kan och försök hitta ett starkt team som kan de delar du själv inte kan.

Marika Nestor talade om utmaningen om att gå från akademisk forskning till ett bolag på ett event arrangerat av Cytel, DNB, Flerie Invest och Linc Medical under tisdagen. Pia Baumann, CMO på Medivir, Alexandra Ekman Ryding, vd för Atrogi, och Eva-Karin Gidlund, CBO på Northx Biologics talade också under eftermiddagen om utmaningar de stött på inom sina respektive företag.

Kommentera en artikel
Annons
Utvalda artiklar

    Nyhetsbrev

    Sänd till en kollega

    0.093