23948sdkhjf

Immunovias nya test för pankreascancer klarade målen

Lundbaserade Immunovias nya test för tidig upptäckt av bukspottkörtelcancer nådde både det primära och det sekundära effektmåttet i en modellutvecklingsstudie.

I studien visade testet en specificitet på 98 procent och en sensitivitet på 75 procent för upptäckt av tidiga stadier av den vanligaste formen av bukspottkörtelcancer, PDAC (pancreatic ductal adenocarcinoma). Testet var mer exakt än CA19-9, den biomarkör som idag oftast används för att hitta sjukdomen, uppger företaget i ett pressmeddelande.

Jämfört med företagets tidigare test, Immray Pancan-d, uppges den nya generationens vara mer exakt och användbar för en större grupp patienter.

Testet genomgår nu fler valideringssteg och under det fjärde kvartalet ska en större klinisk studie genomföras för att bekräfta dess prestanda inför en planerad lansering i USA under 2025.

– Bukspottkörtelcancer är en brutal och dödlig cancerform. Personer med risk för bukspottkörtelcancer behöver ett enkelt, snabbt och smidigt blodprov för att upptäcka cancern tidigt. Vi är mycket glada över potentialen i vårt test att kunna tillgodose detta behov och öka överlevnadsgraden för dessa patienter, säger Immunovias vd och koncernchef Jeff Borcherding i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079