Läkemedelsjätte byter namn och skärper fokus – ”Vi har ett guldläge”
I det stora kontorshuset i Ulriksdal i Solna pågår fortfarande arbetet med att byta ut skyltar – från Janssen, som tidigare var namnet på läkemedelsdivisionen, till Johnson & Johnson Innovative Medicine.
Namnbytet, som genomfördes i april, sker i samma veva som koncernen knoppat av sin division för konsumentvaruverksamhet, som numera heter Kenvue.
– Det som hände var att Johnson & Johnson-koncernen beslutade sig för att koncentrera sig fullt ut på sjukvård och på att stödja sjukhus, specialistvård och patienter med svårbehandlade sjukdomar, säger Duarte Marchand, som har portugisisk bakgrund, men sedan ett drygt år leder bolagets verksamhet i Norden.
Det senaste åren har J & J stadigt ökat sin försäljning och lite i skymundan seglat upp som nummer 1 i Sverige. Personalstyrkan har växt, och idag har koncernen cirka 750 medarbetare i Norden, varav ungefär hälften inom läkemedel och övriga inom medtech.
– Vi har gjort det bra och har skaffat oss ett guldläge. Det är dags att branschen får höra lite mer om det.
J & J-koncernen har totalt över 130 000 anställda världen över, och är verksamma inom en rad terapiområden, inte minst inom hematologi och onkologi.
Har du något favoritprojekt?
– Ett av områdena där vi har haft störst inverkan och påverkat patienternas liv mest är inom multipelt myelom. Vi har tagit behandlingar till marknaden som har förändrat situationen helt för patienten, och förvandlat multipelt myelom från en ytterst dödlig sjukdom, till en sjukdom som man inte behöver dö av. Om du talar med patienter som haft extremt dåliga prognoser, och som fått ännu en sommar, två somrar, kanske tio somrar – det får dig att känna dig speciell, säger Duarte Marchand.
För närvarande har J & J, enligt egna uppgifter, 64 kliniska studier i uppstarts- eller genomförandeskede i Sverige. Ett 60-tal medarbetare fokuserar enbart på de kliniska prövningarna.
– Vi har ungefär 2 200 patienter i Norden i kliniska prövningar. De befinner sig hela vägen från fas I till fas IV, vilket gör att vi sticker ut lite grann från andra globala bolag inte har alla utvecklingssteg här, säger Duarte Marchand.
Samtidigt talas det mycket om att det bedrivs för få kliniska prövningar i Sverige, att villkoren är för dåliga…?
– De kunde vara mycket bättre, om jag ska vara ärlig. Vi på Johnson& Johnson har en önskan att investera mer i Sverige, och jag skulle gärna vilja vara en del av lösningen för att få till en förändring.
Hur då?
– Det första är att se till att det finns tillräckligt med resurser på sjukhusen, som är inriktade mot kliniska prövningar. I många fall saknas det i dag, för det finns inga incitament för enskilda kliniker att genomföra kliniska prövningar.
– Vi som forskningsbolag betalar förstås för den tid som varje klinik lägger ner för att genomföra prövningarna, men klinikerna ser sällan pengarna som kommer från oss, för de hamnar i en stor pool till regionen.
För närvarande pågår Almedalsveckan, där J & J deltar under programpunkten ”Är det dags att öppna 2018 års läkemedelsutredning igen?” Budskapet är: förenkling.
– Vi vill utmana dagens sätt att tänka kring hur nya innovationer tas till marknaden. Jag tycker inte att life science-nationen Sverige når sin fulla potential idag. Mycket beror på att vi gör processer och procedurer mer komplicerade än de behöver vara. Vi förlorar tid, och därmed konkurrenskraft i förhållande till andra marknader.
Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.