23948sdkhjf

Novo Nordisk bygger ny fabrik i USA för 43 miljarder

Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk ska bygga en ny fabrik i USA för tillverkning av läkemedel för viktnedgång. Investeringen beräknas till 4,1 miljarder dollar, motsvarande omkring 43 miljarder kronor.

Anläggningen placeras i Clayton, North Carolina. Etableringen kommer att innebära cirka 1 000 nya jobb och fabriken väntas stå klar i slutet av 2020-talet, enligt ett pressmeddelande.

Det är bland annat en exploderande efterfrågan på viktminskningsläkemedlet Wegovy och diabetesläkemedlet Ozempic som motiverar satsningen.

Investeringen kan också ses som ett sätt att möta den växande konkurrensen från Eli Lilly och dess diabetes- och viktminskningsläkemedel Mounjaro. I maj avslöjade det amerikanska bolaget att man satsar 5,3 miljarder dollar på en ny jätteanläggning i Lebanon, Indiana.

Den nya fabriken blir Novo Nordisks andra ”fill-finishing”-anläggning i Clayton, där man dessutom har ytterligare en anläggning. Idag har bolaget 2 500 anställda i regionen.

– Det tog oss ett sekel att nå 40 miljoner patienter, men genom den här expansionen och fortsatta investeringar i vår globala produktion bygger vi upp Novo Nordisks förmåga att hjälpa ytterligare miljoner människor som lever med allvarliga kroniska sjukdomar i framtiden, säger Lars Fruergaard Jørgensen, vd och koncernchef för Novo Nordisk, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109