23948sdkhjf

Vill du ha något att läsa på sommarsemestern?

Vid bassängkanten, på tågresan eller i hängmattan kan det bli tid över för läsning. Här tipsar vi om några av de texter Life Science Sweden publicerat tidigare i år.

Bakteriofager – ”Ett fält som står inför en pånyttfödsel”

För tio år sedan kallades fagterapi för ”det bortglömda botemedlet”. Men i takt med att antibiotikaresistens breder ut sig vinner den nygamla tekniken mer och mer mark. Läs artikeln här.

Samuel Lagercrantz: ”Företagen som lyckas med det här tar tätpositionen”

Fokus för utveckling av nya läkemedel och ny medicinteknik bör inte för ensidigt ligga på att förlänga liv. Det är minst lika viktigt att forska fram behandlingar som lindrar smärta eller tar bort plågsamma symtom, skriver Samuel Lagercrantz i en ledare. Läs artikeln här.

”Gamla gubbar som jag ska använda erfarenheten till att hjälpa de unga”

Året var 1955 när en ung Torsten Wiesel hoppade på båten till USA och inledde en sagolik karriär som hjärnforskare med ett Nobelpris som kronan på verket. Nu fyller han 100 år och ser tillbaka på ett intensivt liv. Läs artikeln här.

Karriärcoachen: Så vet du om chefen vill bli av med dig – och så ska du agera

Har chefen börjat lämna fikarummet om bara du är där? Får du plötsligt arbetsuppgifter som är långt under din kompetens? Karriärcoachen Tina Persson guidar dig till vad du ska göra om du misstänker att din chef vill att du ska sluta. Läs artikeln här.

Läste inte det finstilta – miste sitt livsverk

I ena stunden hyllad vd och medgrundare till ett banbrytande labbföretag – i nästa avskedad och raderad ur bolagets historia. Här är historien om hur en svensk entreprenör skulle ta in amerikanskt riskkapital för att stärka företaget, men i stället blev av med sitt livsverk. Läs artikeln här.

Totala pipelinen rekordstor – 22 921 läkemedel utvecklas just nu

Bistra ekonomiska tider till trots. Läkemedelsföretagen har aldrig utvecklat så många nya läkemedel som nu. Läs artikeln här.

Tuffa tider fick biotechbolag att starta bryggeri

Ilya Pharma utvecklar läkemedel för snabbare sårläkning och behandling av kolit - men har också ett dotterbolag vars första projekt involverar en påkörd varg och ett bryggeri. Läs artikeln här.

Carl Borrebaeck – professor och serieentreprenör med känsla för fart

Prisbelönt cancerforskare, grundare av en hel drös börsbolag, ständigt i den akademiska och kommersiella hetluften under flera decennier. Men Carl Borrebaeck, professor i immunteknologi i Lund, är inte nöjd än. ”Vi har ett nytt, potentiellt superspännande projekt på gång”, säger han. Läs artikeln här.

”Att forska vid universitet blir allt mer som att verka vid ett forskarhotell”

Excellens och innovation – går det att kombinera de två? Vi samtalar med Anna Falk, professor i Lund, om forskningspolitik, om den ständiga jakten på anslag inom akademin och om vad som egentligen är ”finforskning”. Läs artikeln här.

Forntida DNA ger nya insikter om ms

Uråldriga benrester från våra förfäder ger nya insikter till förekomsten av multipel skleros. Genom att titta bakåt i tiden kan forskare ge en möjlig förklaring till varför sjukdomen är vanligare i norra Europa. Läs artikeln här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079