23948sdkhjf

Norge stoppar försäljning av Ozempic som bantningsläkemedel

Det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisks framgångsrika läkemedel Ozempic får inte längre levereras ut av apotek till människor som använder medicinen för viktminskning.

Anledningen uppges vara brist på medicin då personer med övervikt också börjat använda den för att gå ner i vikt. Med beslutet vill Direktoratet för läkemedel säkerställa att läkemedlet kan levereras till patienter med diabetes som har så kallade blåa recept, skriver norska NRK.

Ozempic utvecklades ursprungligen som ett diabetesläkemedel och det är bara personer med sjukdomen som får medicinen täckt av staten. Ett vitt recept innebär att personer måste betala själva, till skillnad från ett blått recept.

– Det betyder att de som har ett vitt recept på Ozempic måste gå till läkaren och ta reda på om de ska använda en annan medicin, säger Sigurd Hortemo som är överläkare på direktoratet.

Enligt Apotekerforeningen i landet har 40 000 förpackningar mot fetma sålts på recept hittills i år. Norge har därför behövt köpa in dyra läkemedel från utlandet och det har kostat samhället 1,2 miljarder norska kronor i år, enligt färska siffror.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078