23948sdkhjf

Miljonregn över två svenska biotechbolag – utvalda av EU:s innovationsråd

Pixelgen Technologies och Single Technologies, båda Stockholmsbaserade life science-företag, får finansiering från Europeiska innovationsrådet (EIC) på 12,5 miljoner euro vardera, motsvarande cirka 139 miljoner konor.

Europeiska innovationsrådet (EIC) tillkännagav i veckan vilka 40 startups och SME-bolag som får finansiering i EIC:s acceleratorprogram 2025. Bland dem finns två svenska life science-företag.

Ett av dem är Pixelgen Technologies, som grundades 2020 i Stockholm. EIC:s stöd på 12,5 miljoner euro går till att vidareutveckla företagets Proxiome Kit, som lanserades tidigare i år. Kitet och företagets programvara används för högupplöst analys av proteininteraktioner i enskilda celler.

– Urvalsprocessen var rigorös, och detta stöd bekräftar ytterligare värdet av Pixelgens teknologi för att öka vår förståelse av komplexa cellulära och funktionella ytstrukturer. Vi tror att detta kommer att bidra till framsteg inom läkemedelsutveckling och precisionsmedicin, säger Pixelgens vd och medgrundare Simon Fredriksson i en presskommentar.

Single Technologies, även baserat i Stockholm, får finansiering för att skala upp sin 3D-sekvenseringsplattform. Tekniken som företaget utvecklar kan erbjuda ett snabbare och mer kostnadseffektivt alternativ till traditionell flödescellsbaserad sekvensering.

”I flera år har vi byggt och förfinat vår verkligt transformativa 3D-sekvenseringsplattform, som möjliggör massiv parallell omics-data på en tidigare otänkbar skala. Nu, när biologi och AI är på väg att förenas, är vi stolta över att kunna stödja detta samspel med storskalig, prisvärd och unikt rik data”, skriver Single Technologies vd Johan Strömqvist på Linkedin.

Finansieringen ges som  så kallad blended finance, vilket innebär en kombination av bidrag och ägarkapital. Båda bolagen får 2,5 miljoner euro i bidrag samt upp till 10 miljoner euro i kapitalinvesteringar via EIC:s fond.

Förutom finansiellt stöd får alla finansierade projekt tillgång till EIC:s tjänster som kopplar samman företagen med experter, investerare, större företag och aktörer inom innovationssystemet.

Bägge bolag har anknytning till KTH, Uppsala universitet och Scilifelab. 

Ytterligare två svenska företag finns med bland de 40 utvalda: Zparq, som utvecklar elmotorer för båtar, samt Nordic Bio-Graphite som utvecklar biobaserad fossilfri grafit.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078