23948sdkhjf

Danska elitforskare belönas

Totalt 45 forskare får dela på 12 miljoner vid årets utdelning av det danska Eliteforskpriset. Ett av årets stora EliteForskpris går till en ung hjärnforskare som forskar kring Alzheimers sjukdom och hjärnskador.
Eliteforskpriset delas varje år ut för att belöna danska toppforskare. I år fick 45 pristagare ta emot sammanlagt 12 miljoner danska kronor. Priserna delades ut av H.K.H Kronprinsessan Mary och forskningsminister Helge Sander.

Det allra finaste priset är Stora Eliteforskpriset, som i år tilldelas fem pristagare som får en dryg miljon danska kronor vardera. I år är två av dem kvinnor. En av dem är Melina Penkowa, 35 år och lektor vid Institutionen för Neurovetenskap och Farmakologi, Köpenhamns Universitet. Melina Penkowas forskning inriktas mot den sjuka hjärnan, och vad som händer vid allvarliga hjärnskador och hjärnsjukdomar, som exempelvis multipel skleros, Alzheimers sjukdom eller epilepsi.

Hon spårar de processer som leder till vävnadsskador, hjärncelldöd eller degeneration, plus försöker kartlägga hur hjärnan gör för att reparera sig själv. Milena Penkowa har dessutom lämnat in flera patentansökningar för läkemedelskandidater, som hon hoppas kunna vidareutveckla till behandlingar för patienter med sjukdomar och skador i hjärnan. Det andra kvinnan som får Eliteforskpris är den 39-åriga textilforskaren Marie-Louise Nosch.

Stora Eliteforskpris går dessutom till proteinforskaren Ole Nørregaard Jensen , professor i proteinkemi vid vid Syddansk Universitet, Bjørk Hammer som är lektor i Fysik och nanoteknolog vid iNano, Aarhus Universitet, samt Frank Møller Aarestrup , Forskningsprofessor vid Fødevareinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vicore tar in 200 miljoner — utvecklar behandling mot lungfibros
Stororder till samarbetspartner kan bli bingo för Raysearch
Ny Sverigechef till Boehringer Ingelheim
FDA kräver indraget tillstånd för Oncopeptides i USA
Uppmärksamheten kring ALS ger pengar till hennes forskning
Spago startar klinisk studie i endometrios
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.078