23948sdkhjf

Född: ny finsk skogsforskningsjätte

Ett av europas största forskningslaboratorier slås ihop med ett av världens största skogsforskningsinstitut. Tillsammans ska de bli ett av världens främsta kompetenscentra inom skog.
Finska forskningsinstitutet VTT och skogsforskningsinstitutet KCL har undertecknat en avsiktsförklaring om att slå samman sina forsknings- och laboratorieverksamheter. KCL ska enligt avtalet bli en del av VTTs laboratorieavdelning. Omkring 160 medarbetare vid KCL berörs, varav 110 inom forskning och utveckling samt 50 labbmedarbetare. Målet är att samtliga dessa ska övergå till VTT. Det slutliga avtalet väntas signeras i maj i år, villkorat av klartecken från den finska regeringen samt det finska arbetsmarknadsministeriet.

Syftet med sammanslagningen är att skapa ett av världens främsta kompetenscentrum inom skogsforskning, inriktat mot forskning inom viktiga framtidsområde som exempelvis bioenergi, bioraffinaderier och nya material. Den nya organisationen ska samarbeta med universitet, industri, företag och forskningsfinansiärer på ett globalt plan. Samgåendet väntas också ge administrativa synergier.

Den kvarstående delen av KCLs verksamhet kommer att fortsätta som ett fristående bolag, och dels driva vidare verksamheten i Otaniemi, dels kvarstå som ägare av Kymen Laboratorio Oy. Ungefär 90 medarbetare kommer framöver att vara anställda inom KCL.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078