23948sdkhjf

Helge Sander: "Fler kvinnor behövs"

- Det är något fel när det ena könet i stort sett väljer bort en karriär som forskare, säger Danmarks forskningsminister. Idag håller han rundabordssamtal för att diskutera varför kvinnliga forskare missgynnas. Han välkomnar alla lösningar, utom en.
Fler kvinnor än män tar en akademisk grundexamen vid danska universitet. Men så ser det inte alls ut högre upp i de akademiska strukturerna. Bara var fjärde lektor och var åttonde professor är kvinna. Och Danmark är inte unikt. Obalansen mellan kvinnor och män inom den akademiska världen är ett faktum i de flesta länder.

Tidigare i veckan kom en rapport som visar att långt fler män får pengar från danska forskningsstiftelser, och av de som får pengar får männen större summor.

Rapporten är en av anledningarna till att vetenskaps- och forskningsminister Helge Sander har snabbinkallat ett rundabordssamtal i den danska regeringsbyggnaden Christiansborg. De tjugofem mötesdeltagarna representerar danska universitet, forskningsråd och näringslivet.

Idag sitter de ner för att diskutera konkreta åtgärder för att skapa bättre villkor för kvinnor som vill forska.

– Om vi ska klara oss i den globala konkurrensen måste vi ta tillvara alla våra talanger. VI måste också säkra bra karriärmöjligheter för alla, oavsett kön, säger forskningsministern som nu efterlyser konstruktiva förslag för att lösa obalansen.

Särskilda riktade satsningar för unga forskare, program för mentorskap och andra sätt att lyfta fram förebilder samt det sätt som universiteten utlyser tjänster är några av de områden som kan bli aktuella.

Alla förslag är välkomna , utom ett.

– Jag är beredd att diskutera alla förslag som kan bidra till att fler kvinnor väljer en forskarkarriär. Det enda som jag på förhand utesluter är positiv särbehandling i form av till exempel kvotering. Det får aldrig finnas något tvivel om att anställningar och pengar går till de duktigaste forskarna, säger Helge Sander.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11