23948sdkhjf

Livsviktiga grödor ska bevaras

Regeringen har utsett SLU-forskaren som ska bli Sveriges koordinator i ett EU-program som ska rädda växter till framtiden.
Jens Weibull, Centrum för biologisk mångfald, SLU och Uppsala Universitet ska leda Sveriges arbete inom ramarna för det europeiska programmet för långsiktigt bevarande av växtgenetiska resurser, ECPGR. Jens Weibull är agronom och docent i genetik och växtförädling. Jens Weibull arbetar sedan 1999 inom programmet för odlad mångfald, POM, ett nationellt initiativ för dokumentation och bevarande av svenska kulturväxter.

ECPGR står för European Cooperative Program for Plant Genetic Resources. Programmet grundades ursprungligen 1980 av UNDP, FAO och EUCARPIA för att etablera en struktur för långsiktigt samarbete om bevarande av växtgenetiska resurser i Europa.

Den nuvarande fasen av ECPGR sträcker sig fram till 2013, och har fått en budget om 2,8 miljoner euro varav Sverige ska bidra med 18 200. Målet med projektet är att bevara växtmaterial både i odling och i genbanker och underlätta tillgången till växtgenetiskt material. Fyrtio länder samt ett stort antal institutioner från hela Europa ska samarbeta i projektet.

Jens Weibull får i sin nya roll den viktiga uppgiften att leda ECPGR grupp för programmet. Han ska också implementera den virtuella europeiska genbanken AEGIS.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078