23948sdkhjf

Genmodifierad get ger medicin

Ett nytt läkemedel mot blodpropp har godkänts för försäljning i USA. Preparatet innehåller proteinet antitrombin som produceras i getter som fått en bit mänskligt DNA insatt i sina mjölkörtelceller.
Det amerikanska läkemedelsverket, FDA, har godkänt försäljningen av läkemedlet Atryn som utvinns ur mjölken från genmodifierade getter. Atryn, som utvecklats av amerikanska GCT Biotherapeutics, används för att lösa upp blodproppar hos patienter som saknar tillräckliga mängder av proteinet antitrombin. Patienter som lider av ärftlig antitrombinbrist löper stor risk att drabbas av blodproppar vid till exempel kirurgiska ingrepp och förlossningar.

För att få fram antitrombinet i det nyligen godkända läkemedlet har forskarna vid GCT Biotherapeutics introducerat en bit mänskligt DNA i getternas mjölkörtelceller. Mjölkörtlarna hos däggdjur producerar normalt sett de proteiner som djurets avkomma behöver och är specifika för varje djurart. Tack vara genmodifieringen uttrycker mjölkörtelcellerna hos de 200 getterna företaget fött upp istället den mänskliga formen av antirombin. Genom att framställa proteinet på detta vis kan det produceras fortare än vad som är möjligt med syntetiska processer. Antitrombin kan också framställas ur blodplasma från mänskliga bloddonatorer, men inte i tillräckliga mängder för att täcka dagens behov.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078