23948sdkhjf

Nya rön kring vaccin och autism

En ny studie kastar nytt ljus över teorin att vanliga barnvacciner kan bidra till sjukdomar som autism och diabetes.
Studien har utförts av Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU. Bakgrunden är att en del föräldrar låter bli att vaccinera sina barn av oro för allvarliga biverkningar.

Studie är en utvärdering av nytta och risk hos de vacciner som ingår i Sveriges vaccinationsprogram för barn, och bygger på analyser av forskningsresultat från flera olika länder. Resultaten visar att risken för allvarliga biverkningar av dessa vacciner uppvägs av det sjukdomsskydd de ger.

Varken vaccin mot kikhosta, hepatit B eller Haemophilus influenzae b, Hib, orsakar några allvarliga biverkningar. Alla ger dock ett bra skydd mot sjukdomarna. Hepatit B-vaccin kan i sällsynta fall ge upphov till en överkänslighetsreaktion. Däremot går det varken att bekräfta eller utesluta att vaccinet skulle kunna orsaka multipel skleros, ms.

Enligt undersökningen ökar kombinationsvaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund, inte risken för vare sig autism, epilepsi eller diabetes typ I vilket det tidigare funnits misstankar om. Vaccinet ger dock ofta upphov till feber.

Studien visar också att det livshotande tillståndet spridd tuberkulos uppkommer hos 1 barn av 100 000 som följd av tuberkulosvaccination. I gengäld ger vaccinet ett gott skydd mot sjukdomen hos tre av fyra barn under de fem första levnadsåren.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078