23948sdkhjf

Samma gener styr folksjukdomar

En ny studie visar att flera av de genvarianter som ökar antalet vita blodkroppar i blodet också ökar risken för några av våra vanligaste inflammatoriska sjukdomar.
Forskare från det isländska företaget Decode Genetics har identifierat flera genvarianter som har betydelse för uppkomsten av astma, hjärtinfarkt och kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL. Studien bygger på analyser av genetiskt material från 25 000 personer i Europa och Asien.

Genvarianterna som forskarna har upptäckt påverkar halten av en viss typ av vita blodkroppar, eosinofila granulocyter, i blodet. Dessa celler spelar en nyckelroll vid uppkomsten av inflammation som är en del av orsaken till både astma, hjärtinfarkt och KOL.

Undersökningen visade att några av de mutationer som styr antalet eosinofiler även hade koppling till astma. En av de identifierade genvarianterna var dessutom associerad med hjärtinfarkt.

Tack vare att dessa mutationer upptäckts hoppas nu forskarna bättre kunna förstå mekanismen bakom dessa sjukdomar. Resultaten av studien öppnar också möjligheter för nya behandlingar av inflammatoriska tillstånd. Nästa steg blir att testa om genvarianterna även kan ha betydelse för uppkomsten av autoimmuna sjukdomar och leukemi.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078