23948sdkhjf

Energistörningar kan ge cancer

En ny svensk studie ger kunskap om hur förändringar i cellens mitokondrier kan ge upphov till skadliga mutationer.
Mitokondriella sjukdomar beror på försämrad funktion hos cellernas kraftverk, mitokondrierna. Energin som bildas i mitokondrierna kommer från kemiska reaktioner mellan olika proteiner. Om det uppstår fel i uppbyggnaden av dessa proteiner gör det att energitillverkningen inte kan fungera optimalt. Detta kan leda till rubbningar i organ som är särskilt känsliga för energibrist, bland annat muskler och nervsystem.

Det är sedan tidigare känt att förändringar i dessa proteiners struktur också har en koppling till cancer. Det är ännu inte känt exakt hur uppkomsten av cancer hänger ihop med störningar i mitokondrierna. Men nu tror sig en forskargrupp vid Karolinska institutet vara ett steg närmare lösningen.

Forskarna har bytt ut enskilda aminosyror i proteiner hos en bakterie vars energiomsättning fungerar nästan precis som hos människan. De upptäckte då att en av speciell mutation kunde leda till att syreradikaler lättare bildas i cellen. Syreradikalerna leder i sin tur till ökad risk för mutationer som kan göra att cancer utvecklas.Studien är bland de första
som gjort det möjligt att förstå hur specifika ändringar i cellens energimaskineri kan leda till bland annat tjocktarmscancer. Denna kunskap gör det nu möjligt att gå vidare och utveckla terapier.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094