23948sdkhjf

Reservceller reparerar strokeskador

Vilande celler i hjärnan kan aktiveras för att nybilda nervceller.
En forskargrupp vid Karolinska Institutet har upptäckt ett sätt att aktivera en viss celltyp i hjärnan för att bilda nya nervceller. Nervceller nybildas normalt av stamceller i vissa delar av den vuxna hjärnan. När nervceller dör efter exempelvis en stroke, ökar nybildningen av nervceller. Det är förmodligen denna mekanism som gör att många patienter återhämtar sig.

Studien visar att cellerna som aktiveras efter en stroke ligger vilande i den friska hjärnan. Utöver de stamceller som normalt är aktiva finns det alltså även en form av reservlager av celler som kan aktiveras vid stroke.

Forskarna har också kartlagt den molekylära mekanismen som styr aktiveringen av dessa celler hos möss. Undersökningen visar att det är möjligt att öka nybildningen av nervceller i den friska hjärnan genom att stänga av en särskild signalväg i cellerna, Notch-signalvägen. Denna signalväg hämmar nybildning av nervceller i den friska hjärnan men stängs alltså av då ett stort antal nervceller dött för att kunna bilda nya.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078