23948sdkhjf

Allergimedicin ger bättre minne

Ett läkemedel för behandling av allergier har visat sig effektivt mot Alzheimers sjukdom. Nu ska preparatet testas i en fas III-studie.
Läkemedlet Diembion ska testas på patienter med mild till medelsvår Alzheimers i en internationell fas III-studie. Bland annat kommer svenska patienter vid Karolinska universitetssjukhuset att ingå i försöken.

Dimebon utvecklas i samarbete mellan Pfizer och Medivation och togs först fram som en allergimedicin. Preparatet visade sig senare kunna öka överlevnaden hos nervceller och gav också bra effekt på patienter med Alzheimers sjukdom. Hittills har preparatet prövats på en mindre grupp Alzheimersjuka där både minnesfunktioner och förmågan att klara av praktiska vardagsgöromål förbättrades.

Den kommande fas III-studien omfattar drygt 1 000 patienter från Europa, Nord- och Sydamerika. Patienterna kommer att behandlas med Dimebon tillsammans med Alzehimersmedicinen Aricept under ett år. Om studien faller väl ut hoppas Pfizer kunna få ut det nya läkemedlet på marknaden inom 3-4 år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078