23948sdkhjf

Nya regler ska ge säkrare vitaminer

Larm om bakterier, farliga substanser eller allergiframkallande ämnen minskar förtroendet för kosttillskott och livsmedelstillsatser. Nu vill branschorganisationen Svensk Egenvård införa riktlinjer för att lugna konsumenterna.
Det måste bli säkrare att köpa vitaminer och andra kosttillskott, anser Svensk Egenvård. Förslaget till riktlinjer har tagits fram i samarbete med företrädare för producenter och importörer inom egenvårdsmarknaden samt med Apoteket, Svensk Dagligvaruhandel och Hälsofackhandeln. Det har nu skickats vidare till Livsmedelsverket, som är ansvarig tillsynsmyndighet.

Riktlinjerna beskrivs som en tolkning och sammanfattning av gällande livsmedelslagstiftning i Sverige och övriga EU. Där finns bland annat minimibestämmelser för kontroll av kosttillskottens säkerhet. Målet är att säkerställa att de slutprodukter som kommer ut på marknaden uppfyller grundläggande kvalitetskrav och är säker att använda för konsument.

Förslaget är en av branschens åtgärder för att bemöta larmrapporter kring hälsovådliga kosttillskott, vitaminer och livsmedel. Farliga bakterier, odeklarerade allergiframkallande ämnen och främmande föremål är riskfaktorer. Produkter kan också vara felmärkta eller användas på ett sätt som inte är tänkt. Idag rapporteras till exempel om kosttillskottet Fortodol som uppges ligga bakom svåra leverskador som lett till flera dödsfall.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093