23948sdkhjf

Potatischips in i skamvrån igen

För sju år sedan kom de första larmen om höga halter akrylamid i chips och risk för cancer. Nu visar en ny polsk-svensk studie att den som äter för mycket chips löper ökad risk att drabbas av andra allvarliga sjukdomar.
160 gram potatischips om dagen höjer risken för kronisk inflammation. Det ger i sin tur höjd risk för bland annat hjärtkärlsjukdomar, enligt i ny polsk-svensk studie. Resultaten från studien presenteras i det nya numret av tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.

Studien har letts av forskare i Warzawa, under ledning av Marek Naruszewicz. De polska forskarna har samarbetat med forskare vid Stockholms Universitet. De senaste åren har många studier försökt utreda sambandet mellan akrylamid och cancer. I den nya studien har man istället observerat ett samband mellan akrylamid i och kroniska inflammationer. Forskarna konstaterar dock att ytterligare studier krävs på området.

14 friska frivilliga, åtta kvinnor och sex män, med en genomsnittsålder om 35 år har deltagit i studien. Samtliga fick äta 160 gram potatischips om dagen i fyra veckor. Därmed fick de i genomsnitt i sig 157 milligram akrylamid per dag. Det är ungefär tre gånger mer akrylamid än vad man får i sig genom en normal västerländsk kost.

När studietiden avslutats visade försöksgruppens blodprover en genomsnittlig ökning av akrylamidhemoglobinaddukter om ungefär 43 picomol per liter och gram hemoglobin hos halva gruppen, som var icke-rökare. Hos den rökande halvan hade nivån stigit med 59 picomol per liter och gram hemoglobin.

Blodproverna visade också på förhöjda nivåer av markörer för oxidativ stress. I blodproverna fann man höjda nivåer LDL-kolesterol, interleukin-6 och C-reaktivt protein, samtliga faktorer med stark koppling till inflammation. Kronisk inflammation har kopplingar till ett antal sjukdomstillstånd, bland annat hjärtsjukdomar, kognitiva nedsättningar, diabetes och artros.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156