om dagen höjer risken för kronisk inflammation. Det ger i sin tur höjd risk för bland annat hjärtkärlsjukdomar, enligt i ny polsk-svensk studie. Resultaten från studien presenteras i det nya numret av tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.
forskare i Warzawa, under ledning av Marek Naruszewicz. De polska forskarna har samarbetat med forskare vid Stockholms Universitet. De senaste åren har många studier försökt utreda sambandet mellan akrylamid och cancer. I den nya studien har man istället observerat ett samband mellan akrylamid i och kroniska inflammationer. Forskarna konstaterar dock att ytterligare studier krävs på området.
åtta kvinnor och sex män, med en genomsnittsålder om 35 år har deltagit i studien. Samtliga fick äta 160 gram potatischips om dagen i fyra veckor. Därmed fick de i genomsnitt i sig 157 milligram akrylamid per dag. Det är ungefär tre gånger mer akrylamid än vad man får i sig genom en normal västerländsk kost.
visade försöksgruppens blodprover en genomsnittlig ökning av akrylamidhemoglobinaddukter om ungefär 43 picomol per liter och gram hemoglobin hos halva gruppen, som var icke-rökare. Hos den rökande halvan hade nivån stigit med 59 picomol per liter och gram hemoglobin.
på förhöjda nivåer av markörer för oxidativ stress. I blodproverna fann man höjda nivåer LDL-kolesterol, interleukin-6 och C-reaktivt protein, samtliga faktorer med stark koppling till inflammation. Kronisk inflammation har kopplingar till ett antal sjukdomstillstånd, bland annat hjärtsjukdomar, kognitiva nedsättningar, diabetes och artros.