23948sdkhjf

Livräddande mätteknik får pris

Tre studerande från danska DTU Nanotech har vunnit en prestigefylld tävling med en teknisk lösning som skulle kunna rädda liv i en akut situation.
Martin Sørensen, Kristina Aggergaard Christiansen och Pranjul Shah , har tillsammans med en studerande från Copenhagen Business School vunnit den internationella tävlingen ”The mai Bangkok Business Challenge”. Tävlingen ägde rum i Thailand i förra veckan. Prissumman är på 10 000 US-dollar.

De vann med projektet ”Immeasure” som är en analysteknologi som för det möjligt att mäta flera proteiner på samma gång. Den kan komma till nytta bland annat för att ställa snabbare diagnos, och inte bara spara tid utan också rent av rädda människoliv.

Vid till exempel en blodförgiftning är tiden en avgörande faktor för om patienten kommer att överleva. Möjligheten att mäta flera proteiner i ett blodprov samtidigt, kan göra det möjligt att sätta in rätt behandling tidigare. Idag mäter man ett protein i taget, och det kan ta 10 till 15 minuter per protein.

För att ställa diagnos kan man ibland behöva mäta på 5 till 10 olika proteiner. Den nya metoden kan, efter vidareutveckling, minska tiden för diagnos rejält. Metoden kan också användas i andra sammanhang, som exempelvis livsmedelsproduktion och tillverkning av läkemedel.

Det är inte första gången som trion belönas för sin uppfinning. I december fick de förstapris i sin regionala deltävling av den nationella affärsplanstävlingen Venture Cup.

I december 2008 vann de första pris i Venture Cup Copenhagen. Nu får de ytterligare ett fint pris. Pranjul Shah är tvåa från vänster, Martin Sørensen nummer fyra från vänster och Kristina Aggergaard Christiansen står längst till höger.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062