23948sdkhjf

Obama fattar historiskt beslut

Nu är det åter grönt ljus för federal finansiering till forskning på embryonala stamceller. Forskningsvärlden jublar när den nytillträdde amerikanske presidenten häver förbudet som infördes av hans företrädare.
President Barack Obama river upp det tidigare förbudet, och uppmuntrar istället till ett omfattande stöd till ny forskning på området.

Han poängterade, i samband med beslutet, att han anser att vetenskaplig forskning ska kunna bedrivas utan politiskt inblandning. Han uppdrog också åt Vita Husets kontor för vetenskap och teknik att utveckla en strategi för hur man ska kunna återställa integritet i forskningen, och fristående från politiken.

Opinionsundersökningar visar att en majoritet av amerikaner är för stamcellsforskning, men representanter för den kristna högern har reagerat med ilska. Beslutet har även fördömts av den högsta katolska ledningen i Vatikanen. President Obama

Det gamla förbudet infördes av USAs förre president George W Bush. Det totalförbjöd federal finansiering av forskning på embryonala stamcellslinjer skapade efter den 9 augusti 2001. Under sin presidenttid använde George W Bush vid två tillfällen sitt presidentliga veto mot försök av kongressen att lyfta förbudet.

En fråga återstår dock , och det gäller vad som ska hände med det så kallade Dickey-Wicker-tillägget, som förbjuder att skattepengar används för att skapa embryon för forskning. Tillägget infördes 1996 och har förnyats av kongressen årsvis allt sedan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082