23948sdkhjf

För lite antikroppar ger hjärtinfarkt

Höga halter av en antikropp som finns naturligt i blodet kan ha en skyddande effekt mot hjärt- kärlsjukdom visar en ny studie.
Åderförkalkning beror delvis på inflammation i blodkärlen och är den huvudsakliga orsaken till uppkomsten av hjärt- kärlsjukdomar. Exakt vad som orsakar inflammationen i kärlväggen är dock ännu inte känt.Forskare vid Karolinska Institutet
har tidigare visat low density lipoprotein, en typ av fosfolipid, kan spela en viktig roll för uppkomsten av immunreaktionen i kärlväggen. Denna fettmolekyl aktiverar nämligen olika celler i immunförsvarets som är aktiva i åderförkalkningsplack. Denna aktivering sker dock bara när fosfolipderna har förändrats genom oxidation eller påverkan av enzymer. Dessa inflammatoriska fetter känns igen av kroppens immunförsvar genom att antikroppar binder till fosforylkolin, PC.

Studier har också visat att antikroppar mot PC är en riskfaktor för både hjärtinfarkt och stroke. Tidigare undersökningar har visat att svenskar har betydligt lägre halter av anti-PC-antikroppar jämfört med en folkgrupp på Nya Guinea där hjärtinfarkt är mycket sällsynt. Forskarna tror därför att koncentrationen av dessa antikroppar avgörs av miljöfaktorer som gör att människor i västvärlden har en låg antikroppshalt. Detta medför i sin tur ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar.

Xiang Hua vid Karolinska institutet har i sin avhandling renat fram anti-PC-antikroppar från friska individer och studerat antikropparnas egenskaper. Resultaten visar att antikropparna hämmar den inflammatoriska effekten av just de fosfolipider som misstänks ha avgörande betydelse vid hjärtkärlsjukdom och ateroskleros.

Studien visar också att patienter som lider av systemisk lupus erythematosus, SLE, har låga nivåer av anti-PC, vilket skulle kunna förklara varför denna patientgrupp löper ökad risk att drabbas av hjärtinfarktsrisken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078