23948sdkhjf

Formaspeng till genetik och biomedicin

Forskningsrådet delar ut sammanlagt 175 miljoner kronor till fem starka forskningsmiljöer. Bland dem finns KTHs materialforskning och Uppsalas genetik- och genomikstudier.
Kerstin Lindbladh-Toh studerar sjukdomsgener hos hundar och leder det projekt vid Uppsala universitet, som får fem miljoner kronor under fem år. Eftersom sjukdomsförloppen och de ärftliga riskfaktorerna ofta är snarlika hos hundar och människor, är hennes forskning användbar för att bättre förstå sjukdomsmekanismer hos människor. I hennes projekt kommer de forskande genetikerna att samarbeta med veterinärer och läkare med fokus på genetiken bakom cancer, diabetes, inflammatoriska sjukdomar, hjärt- kärlsjukdomar och neurologiska sjukdomar.

Vid Kungliga Tekniska högskolan , KTH, studerar Harry Brumer med kollegor kolhydratmaterial i nanoskala. Han får fem miljoner under fem år, för att öka förståelsen för biomedicinska material för sårbehandling och återväxt av vävnader. Även förbättrade filter för vattenrening och upprensning av miljön är en möjlig tillämpning för hans studier.

Formas ger pengar till projekt inom fem strategiska forskningsområden som rådet har definierat: Klimat och energi, Naturresurser och miljö, Miljöteknik och nya material, Stads- och landsbygdsutveckling samt Livskvalitet för människor och djur. Även två andra områden, Nanoteknik och Risk och Markanvändning, får ta del av de 175 miljoner som nu betalas ut.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078