23948sdkhjf

Dyrare klinstudier knäcker biotech-bolag

Mindre biotech-företag sitter i dag i knipa. Minskade budgetar och dyrare klinstudier riskerar att slå ut även goda ideer. Sentoclone utvecklar en metod för att aktivera immunförsvaret för att bekämpa cancer. Företagets första kliniska studier kostar 12 miljoner kronor.
- Det är så enkelt att vi riskerar att gå i konkurs . Vi har fått godkänt från läkemedelsverket för att påbörja en studie och lagt ner stora pengar på en produktionsanläggning och så faller vi på det här, säger Sentoclones vd Johan Järte.

Förut låg toppriset på mellan 30 000 och 50 000 kronor per patient. Nu ligger det på mellan 80 000 och 350 000, enligt Johan Järte, vars företag ringt runt till de flesta onkologkliniker i landet.

- Det är så mycket pengar att man ramlar baklänges, säger Johan Järte.

Att det har blivit dyrare att genomföra kliniska studier i Sverige bekräftar Daniel Spasic, vd och grundare av CRO-företaget TFS. Han menar att priserna gått upp ungefär 50 procent under de senaste tio åren och att det huvudsakligen beror på ökade krav på dokumentation och att landstingen vill täcka sin kostnader helt och hållet.

- Våra marginaler har inte förbättrats, säger Daniel Spasic.

Johan Järte planerar en studie på 140 patienter och priset han hittat i Sverige är 85 000 kronor per patient. Han menar att hans bolag gärna betalar för den extrakostnad som den kliniska studien innebär men att dagens priser är högre än de extrakostnader som en klinisk studie innebär för kliniken.

- Vårt problem är att vi sysslar med cellterapi. Hade vi gjort piller hade vi åkt till Baltikum direkt och gjort studierna.

Nina Rehnqvist är ordförande för delegationen för samverkan inom klinisk forskning vars mål bland annat är just att stärka samarbetet mellan sjukvården och näringslivet. Hon har också noterat prisökningen på de kliniska studierna.

- Jag kan förstå att det är ett problem för de mindre företagen, vi ska jobba för att förbättra detta, säger Nina Rehnqvist.

Sverige har också halkat ner till tolfte plats den europeiska rankingen för antal pågående kliniska studier, enligt Swedenbios årliga pipelinerapport.

- Det är fritt fall just nu. Ska vi stimulera svensk forskning behövs det incitament för att genomföra kliniska studier, säger Johan Järte.

Tolfte plats

Enligt Sweden Bios årliga pipleine-rapport halkar Sverige efter när det gäller kliniska studier. Mätt i antal kliniska prövningar per invånare placerar vi oss på åttonde plats i Europa och i absoluta tal halkar vi ner till tolfte plats. Förra året godkändes fem nya läkemedel för den svenska marknaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078