23948sdkhjf

Slemprotein fungerar som bete

Forskare vid Sahlgrenska akademin har identifierat ett protein som kan förklara varför en del människor lättare drabbas av magsår än andra.
Ungefär hälften av alla människor bär på bakterien Helicobacter pylori som kan orsaka magsår. En del märker inte av infektionen medan andra utvecklar magsår som i vissa fall kan leda till cancer.

Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin tillsammans med kollegor vid universiteten i Brisbane och Melbourne, hittat en faktor som kan vara en del av förklaringen till att vi drabbas så olika. De har visat ett protein i magslemhinnan, MUC1, spelar en viktig roll i kroppens försvar mot H pylori. MUC1 är mycket längre än de andra molekylerna som sitter på magslemhinnan vilket gör att bakterien fastnar i det och inte kan ta sig i slemhinnans celler.

– Man kan säga att MUC1 fungerar som ett lockbete som förhindrar att bakterien får nära kontakt med cellytan. Den genetiska variationen mellan människor gör att vi har olika långa MUC1-molekyler, och därför kan detta delvis förklara varför vissa människor blir sjukare av Helicobacter pylori än andra, säger Sara Lindén som är en av forskarna bakom studien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062