23948sdkhjf

Industrin stödjer Barack Obama

Nya marknader och tillåten stamcellsforskning gör att den amerikanska bioteknik- och läkemedelsindustrin väljer att stödja Obamas hälsoreform. Trots Vita Husets ambitioner att ta kontroll över prissättningen på läkemedel.
Obama har två mål med sin hälsoreform: Försäkra de 45 miljoner amerikaner som i dag saknar hälsoförsäkring och samtidigt hejda de skenande kostnaderna för hälsovård som 2007 kostade 15 000 miljarder och förväntas öka radikalt under de närmaste fem åren. Enligt uppgifter från Centers for Medicare and Medicaid Services står förskrivna läkemedel för 10 procent av dessa kostnader.

Utvecklingen på den amerikanska läkemedelsmarkanden påverkar i stor utsträckning svenska bolag eftersom USA grovt räknat brukar stå för hälften av marknaden för svenska bioteknik-bolag. Vad kommer då bli följderna av Obamas reform? De flesta bedömare ser både fördelar och nackdelar. På uppsidan står 45 miljoner nya kunder, tidigare oförsäkrade amerikaner som sällan haft tillgång till föreskrivna läkemedel. Detta kommer, enligt Boston Consulting Group, att injicera hälso- och sjukvården med 115 miljarder.

Till fördelarna hör också att Obama-administrationen, till skillnaden från företrädaren Bush, helt och fullt stödjer stamcellsforskning och har släppt på de tidigare restriktionerna. Nackdelen för industrin är Obamas önskan att ta kontroll över prissättningen. Det förväntas pressa marginalerna för de flesta läkemedelsföretag vilket i förlängningen också påverkar bioteknikbolagen. Enligt Boston Consulting Group skulle inkomsterna till läkemedelsindustrin att minska med omkring 350 miljarder per år.

- Den övergripande trenden är att man vill få ner läkemedelskostnaderna. Obama vill öka förhandlingskraften från staten. Han vill att det ska vara lite mer som i Europa, staten räknar ut vad staten är beredd att betala, som det är nu bestämmer försäkringsbolagen, säger Benjamin Nordin, analytiker på Karolinska Development.

Samtidigt är det troligt att arkitekterna bakom hälsoreformen kommer att tvinga göra en del kompromisser för att lagförslaget över huvud taget ska antas i kongressen. Skulle så ske kommer den statliga kontrollen över läkemedelspriserna troligen att minska.

- För läkemedelspriserna är det avgörande hur det går här, om det finns en så kallad public option för att staten ska kunna prisförhandla, säger Rickard Bergström, vd på Svenska Läkemedelsföreningen.

När 2010 års budget presenterades i februari och den nytillträdde presidenten samtidigt hade uttalat att han skulle ”stå upp emot big pharma” dök de europeiska läkemedelsaktierna. Trots det verkar möjligheten att nå nya kunder ändå locka mer än risken för statlig priskontroll avskräcker. När Hillary Clinton försökte driva igenom en liknande reform var industrin en av motståndarna som lyckades stoppa förslaget. I dag har läkemedelsföreningen Phrma förbundit sig att stödja Medicare och Medicaid med 80 miljarder dollar genom att erbjuda lägre priser till deltagarna i de nationella försäkringsprogrammen. Även amerikanska branschföreningen Bio stödjer förslaget.

- Bio delar president Obamas mål att säkerställa att alla amerikaner har tillgång till vård som är hållbar, håller hög kvalitet och alla har råd till, sade Jim Greenwood, vd på Bio.

- Det är en otroligt åtagande vilket kommer tvinga fram tuffa beslut från några av våra företag. Men om hälsovårdsreformen ska bli framgångsrik så krävs det en gemensam uppoffring, och nu har vi klivit fram och gjort vår del, kommenterade Ken Johnson, vice vd på Pharma.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109