23948sdkhjf

Pengar sinar för strategiforskning

Om Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, ska bibehålla sin betydelse gentemot andra aktörer i samhället räcker dagens kapital till 2025, enligt ett av utredaren Joakim Amorims scenarier.
- De strategiska forskningssatsningar som regeringen har gjort gäller inte det vi menar med strategisk forskning. Vi väger in både synpunkter från akademi och industri när vi fördelar resurser. När regeringen betalar ut pengar genom exempelvis Vetenskapsrådet saknas industriaspekten, säger Joakim Amorim som är programchef på SSF.

Han har räknat om beloppet som stiftelsen fick när den grundades 1994, sex miljarder kronor från löntagarfonderna, för att kunna jämföra med SSFs kapital idag.

- Alla rapporter skriver ju att ”då hade vi sex miljarder, vi har betalat ut nio miljarder och nu har vi nio miljarder kvar”. Det låter ju bra men vissa nog inte tänkt på att efter så lång tid som 15 år blir det inte rättvisande att jämföra de siffrorna, säger Joakim Amorim.

Enligt hans genomgång skulle 1994-års startkapital idag motsvaras av tolv miljarder kronor. I själva verket har SSF idag sex miljarder kronor, när han räknar in utbetalningar av beslutade bidrag som ännu inte har betalats ut.

- Det betyder att SSFs insatsstyrka har halverats sedan starten, säger Joakim Amorim.

Syftet med hans genomgång var att belysa att stiftelsen inte längre har samma position i samhället i förhållande till andra aktörer, som har ökat sina tillgångar.

- Det här är en signal, bland annat till våra departement, att de inte kan räkna med SSF för alltid. Om stiftelsen ska vara så stor som den är idag gentemot andra aktörer visar mitt scenario att kapitalet räcker till 2025.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064