23948sdkhjf

Svensk medtech mår bra

Medtech-bolagen klarade krisen bra. Intäkterna ökade med elva procent för amerikanska och europeiska bolag under 2008 men nu står bolagen inför tuffare utmaningar, enligt en undersökning från Ernst&Young.
Branschen mår bra och omsättningen ökade till 289 miljarder dollar förra året. De finansiella framgångarna under 2008 drevs i huvudsak av en handfull större företag, däribland flera svenska medtech-bolag. Ett av de bolagen som lyfts fram i undersökningen är svenska Getinge som ökade sina intäkter med 17,2 procent via organisk tillväxt och förvärv. Rapporten visar att Sverige är det femte största landet i Europa sett till antalet medicintekniska företag.

- Medtech-företagen har en attraktiv produktflora. Även om svenska företag ligger långt fram så allt inte positivt, vi kan se i Sverige att det nästa år blir ganska problematiskt för bolag med smala produktsegment och innovativa produkter, säger Anna Lefevre Skjöldebrand, vd för Swedish Medtech.

Under första halvåret i år planade tillväxten för medtech-bolagen ut. Och riskkapitalet har problem, enligt Ernst&Young. I Europa sjönk riskkapitalinvesteringarna med 20 procent till 772 miljoner dollar. Det amerikanska riskkapitalet minskade med tio procent jämfört med 2007.

- För många mindre tillväxtföretag är det en fortsatt osäkerhet kring tillgången på riskkapital varför burn raten för dessa bolag kommer behöva reduceras framöver, säger Björn Ohlsson, ansvarig för life science på Ernst&Young.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128