23948sdkhjf

KI-profil får IVAs guldmedalj

| Av Camilla Wernersson | Tipsa redaktionen

Professor Hans Wigzell belönas med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVAs, guldmedalj för sitt engagemang för kommersialisering av bioteknikforskning. Tack vare hans entusiasm och satsningen på Karolinska Holding finns i dag flera företag som har sina rötter vid KI.

IVA belönar varje år framstående svenska uppfinnare, forskare och entreprenörer. En av årets tre pristagare är Hans Wigzell vid Karolinska institutet. Han får priset för att han lyckat skapa en plantskola för bioteknikföretag vid lärosätet. Flera av de forskare som han uppmuntrat och inspirerat driver i dag företag med projekt i klinisk fas.

Utöver sin professorstjänst vid KI är Hans Wigzell även ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, de danska och finska vetenskapsakademierna, Academia Europæa samt American Academy of Arts and Sciences. Under flera år var han också ledamot av Nobelkommittén vid KI och var ordförande för den 1990-92.

Hans Wigzell blev professor och chef för den immunologiska institutionen vid Uppsala universitet 1972. Tio år senare, 1982, blev han professor och prefekt vid den immunologiska institutionen vid KI. Åren 1986-91 var han chef för Statens Bakteriologiska Laboratorium, SBL, samt för Smittskyddsinstitutet. Hans Wigzell var rektor vid KI 1995-2003. I sin forskning har han främst bidragit till ökad kunskap inom cellulär immunologi.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Forskare närmare förklaring till smärta vid reumatism

1

Positivt från Immunicum

Stor diabetesstudie kartlägger komplikationer

Första resultat från observationsstudien Careme visar att njur- och hjärtsvikt är de vanligaste första kardiovaskulära komplikationerna vid typ 2-diabetes.

Hon tar över när vd:n lämnar Sprint Bioscience

Läkemedlet som fördröjer diabetesdebut

Ett läkemedel som riktar sig mot immunsystemet har visat sig kunna fördröja insjuknandet i typ 1-diabetes. ”Ett steg närmare vårt ultimata mål: en framtid utan typ 1-diabetes.”

SwedenBio efter regeringens debattartikel – Upp till bevis

I en debattartikel skriver statsråden Ibrahim Baylan, Matilda Ernkrans och Lena Hallengren att Sverige ska vara en ledande life science-nation. Detta väcker förhoppningar, men nu är det upp till bevis svarar SwedenBio.

Nyhetsbrev

Follicum stärker teamet när klinik närmar sig

Arkiv

Kinesisk miljardaffär för Stockholmsbolag

Bröstmjölk och läkemedel får egen biobank

Ett nytt, stort europeiskt forskningsprojekt ska fylla kunskapsluckor kring läkemedelsbehandling av gravida och ammande kvinnor.

Han utvecklar personlig behandling av IBD

Svensk innovation minskar risken för hjärnskador

Ett flertal oberoende tester av hjälmar för olika fritidsaktiviteter har en sak gemensamt. De modeller som ligger i topp är oftast utrustade med MIPS-teknik, en svensk innovation utvecklad av forskare på Karolinska Institutet och KTH, som nu även lanseras i en helt nyutvecklad hjälm för byggare och anläggare.

Kärlen stela hos feta redan i tonåren

Övertygande data om bröstcanceröverlevnad

Miljardinvesteringar och plantskola för 1000 bolag

Nytt partnerskap för Bactiguard

Framtidens reningsverk invigt

Med nya processer ska dagens avloppsreningsverk utvecklas och kunna ta hand om mycket mer än i dag. För några dagar sedan invigdes en fullskaleanläggning som förutom fosfor och kväve även ska kunna rena bort läkemedelsrester. Vi deltog tillsammans med 130 personer vid invigningen av Stengårdens avloppsreningsverk i ett blåsigt men soligt Simrishamn.

Nya data från Medivir

Vuxna med inflammatorisk tarmsjukdom har ökad dödlighet

Rekryterar tidigare OS-skidskytt till vd-posten

Får miljonstöd för att ta fram botemedel

Han får Fernströmpriset

Orsaker och prevention på möte om demens

Drottning Silvia bjöd nyligen in till det 3:e internationella stormötet Dementia Forum X 2019. Mötet samlade verksamhetsledare, beslutsfattare, forskare och kungligheter från hela världen i biblioteket på Stockholms kungliga slott.

Vd-byte hos vårdjätten

Krönika: Saromics vd: Sökordsoptimering och relationer är vårt recept

Krönika: Det outnyttjade fönstret mot big pharma

Generna styr hundägande

Hon blir chef för Skånes sjukvård

Nuevolution löser dansk patentstrid

Cereno redo för fas II

De får 50 miljoner till hjärnforskningen

Ny strategi att behandla tuberkulos

200 miljoner till kvalitetsregister

Hon blir ny ordförande för Lif

Samarbete för framtidens läkemedelstillverkning

Från börsen till startup

EU-pengar till probiotikabolag

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.14