23948sdkhjf

Studie av fetmamedicin på paus

Ett läkemedel som Novo Nordisk tagit fram för behandling av diabetes typ II fungerar även som bantingsmedel. Det visar en fas II studie av preparatet. Men Novo Nordisk har lagt fortsatta studier på is.
Medicinen Victoza lanseras just nu i Europa för behandling av diabetes typ II. Vid analysen av resultaten från fas II-studien som gjorts ava preparatet visade det sig att den aktiva substansen i preparatet, liraglutid, också kan användas för att behandla kraftig övervikt. Syftet var att fastställa lämplig dos av läkemedlet hos diabetespatienter.

Försöket utfördes på 564 personer i åldrarna 18 till 64 år. Samtliga försökspersoner hade ett body mass index, BMI, på mellan 30 och 40 vilket motsvarar kraftig övervikt. Resultaten visar att 76 procent av de försökspersoner som fick liraglutid tappade drygt fem rpocent av sin kroppsvikt under de 20 veckor som försöket pågick. I placebogruppen var det 30 procent av försökspersonerna som gick ner lika mycket i vikt. Både testgruppen och placebogruppen fick minska sitt kalorinintag med omkring 500 kalorier per dag samtidigt som de ökade sin fysisk aktivitet under försöksperioden.

Vid föröskets start hade en tredjedel av deltagarna förstadiet till diabetes typ II. När försöket avslutades hade denna grupp minskat med 96 procent.

Trots de positiva resultaten har Novo Nordisk beslutat att inte gå vidare med en fas III studie. En av anledningarn var de biverkningar i from av illamående och kräkningar som en del försökspersoner upplevde. Huvudorsaken är dock att godkännandet av Victoza på den amerikanska marknaden dröjer. Möss och råttor som fått medicinen i extremt höga doser har nämligen utvecklat cancerceller i sköldkörteln. Rådgivarna på den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, är nu oeniga i frågan om huruvida preparatet kan vara cancerframkallande hos människor eller inte.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063