23948sdkhjf

Cancer behandlas med kontrastvätska

Ett projekt som leds av Skolan för teknik och hälsa vid KTH har fått 60 miljoner kronor från EUs sjunde program. Syftet med projektet, som leds av Lars-Åke Brodin, är att utveckla ett nytt sätt för leverans av läkemedel i kroppen.
Kontrastvätska som används vid röntgen kan komma att användas för att transportera medicin i kroppen. Det hoppas en grupp forskare vid KTH ledd av Lars-Åke Brodin. De använder sig av en kontrastvätska som innehåller mikrobubblor av polyvinylalkohol där läkemedel sluts in. När vätskan nått det ställe i kroppen där den ska verka, till exempel en tumör, slås bubblorna sönder med hjälp av ultraljud. Genom att läkemedlet levereras endast till den specifika plats där det ska verka minskar risken för biverkningar och skador på intilliggande vävnad.

- I framtiden ska det också gå att applicera antikroppar på ballongernas yta, vilket är effektivt vid behandling av reumatisk vävnad, säger Lars-Åke Brodin.

Projektet är en del av det EU-finansierade programmet 3MICRON som koordineras av Skolan för teknik och hälsa vid KTH. Sammanlagt får 10 olika deltagare från både industri och akademi dela på anslaget på 6,1 miljoner euro från EUs sjunde ramprogram. Pengarna fördelas över en treårsperiod.

Forskarna vid KTH ska också göra kontrastvätskan användbar för flera olika former av genomlysningar av kroppen som ultraljud, datortomografi och magnetresonansavbildning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109