23948sdkhjf

Hallå där Klementina Österberg ...

... vd GU Holding, som delar ut 120 000 kronor till tre kvinnliga entreprenörer.
Varför delar ni ut det här priset?

- Vi vill lyfta fram personer och framförallt kvinnor, som har en dröm om att förbättra vårt samhälle på olika sätt, för vi tycker att de är värda att premieras och synliggöras som goda föregångsexempel.

Varför går priset bara till kvinnor?

- Därför att vi tycker att de är duktiga och värda det och för att vi vill lyfta fram dem extra eftersom vi ser att män tenderar vi att lyftas fram mycket oftare. Därför har vi instiftat ett särskilt fokus på kvinnor. Däremot premierar vi även män för samma saker i andra sammanhang.

Prissumman är på 120 000 kronor för de tre att dela på - hur långt räcker den pengen för en nyföretagare?

- Det är oftast inga bolag bildade i denna tidiga idéfas, så prissumman kan gå till de aktiviteter som föregås av ett beslut om vidare utveckling, nämligen en nyhetsgranskning och patentering av en uppfinning, en marknadsanlys eller en demo eller prototyp. Prissumman kan också gå till en person som utför ett visst jobb, kanske idégivaren själv. Den här gången blev prissumman 50 000 kronor för två pristagare och 20 000 kronor för en pristagare.



Varför får just de här tre priset i år?


- För att deras idéer och uppfinningar var mest innovativa och har störst inverkan med ett förbättrat erbjudande på en viss marknad.

Hur många gånger har priset delats ut?

- Hittills tre gånger och vi hoppas kunna fortsätta dela ut priset i många, många år. Min dröm är att kunna arrangera utdelningen i samband med nästa doktorspromovering, då alla doktorer examineras och hedersdoktorer utses vid Göteborgs universitet. På det sättet kan vi synliggöra även den viktiga nyttiggörandeaspekten i forskningen i de främsta rummen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079