23948sdkhjf

Fyra nya ägare - 5,9 miljarder

Den nionde november blev det offentligt vilka som köper upp de åtta kluster med apotek, som OAB har bestämt ska säljas.

Apoteket Omstrukturering, OAB, fick i uppdrag att se över apoteksmarknaden och beslutade att ungefär hälften av de statligt ägda apoteken skulle säljas ut med det huvudsakliga syftet att avskaffa apoteksmonopolet. De apoteken delades in i åtta kluster, som sedan bolagiserades för att möjliggöra försäljningen.

De fyra köparna är:



Apotek Hjärtat som ägs av Altor, förvärvar kluster 1 och 8 som omfattar 208 apotek med en omsättning på 7,1 miljarder kronor och 1 500 anställda.

Kronans Droghandel Retail som ägs av Oriola-KD och KF, förvärvar kluster 2 som omfattar 171 apotek med en omsättning på 4,4 miljarder kronor och 930 anställda.

Medstop Holding som ägs av Segulah, förvärvar kluster 3, 4 och 5 som omfattar 62 apotek med en omsättning på 3,1 miljarder kronor och 660 anställda.

Vårdapoteket i Norden ägs av Investor och Priveq Investment, förvärvar kluster 6 och 7 som omfattar 24 apotek med en omsättning på 1,4 miljarder kronor och 230 anställda.

De köper upp dessa kluster för totalt 5,9 miljarder kronor.

- Det krävs en del myndighetsgodkännanden, men troligen öppnar de första nya apoteken efter årsskiftet, säger Eva-Britt Gustafsson, vd OAB.

I köpet ingår bland annat ett databehandlingssystem för att hantera recept, fakturor, generikautbyten, statistikunderlag med mera. Detta är dock gammalt enligt Eva-Britt Gustafsson och måste bytas ut inom två år. Även tidigare leverantörsavtal följer med i försäljningen och dessa har de nya ägarna sex månader på sig att förnya eller byta ut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078