23948sdkhjf

De letar bakterier i Antarktis

En grupp forskare från Uppsala universitet, ledd av Björn Olsen, ska undersöka om influensavirus och antibiotikaresistenta bakterier har fått fäste i Antarktis. Om de resistenta stammarna finns i obefolkade områden står vi inför ett nytt miljöföroreningsproblem.
- Det är viktigt att kartlägga olika virus och särskilt influensavirus som cirkulerar i naturen. Dessutom vill vi undersöka om människan har satt bakteriologiska avtryck i Antarktis. Nedsmutsning är ju inte bara plast och gamla oljefat, säger Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar.

Björn Olsen har tidigare visat att resistenta bakteriestammar finns hos fåglar i Sibirien, Alaska och Grönland. Troligen har dessa fåglar burit med sig bakteriestammarna från befolkade områden och forskarna tror därför att resistenta bakterier nu finns överallt i miljön. För att undersöka om detta stämmer ska forskarteamet nu göra en mer omfattande underökning under sin resa. Forskarna ska följa i spåren av ett kryssningsfartyg till Antarktis och stiga i land på flera platser för att ta prover.

- Är antibiotikaresistensen global och allmänt spridd i naturen har det redan gått längre än någon trott. Då är antibiotikaresistens inte bara det största hotet mot en fungerande hälso- och sjukvård i framtiden, utan en naturförorening som vi inte vet vilka effekter den har på den biologiska mångfalden, säger Björn Olsen.

Följ Björn Olsen och hans kollegor på deras resa dag för dag på www.uu.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065