23948sdkhjf

Mer pengar till forskningssamarbete

Tidigare i höst offentliggjordes att ytterligare medel, cirka 1,5 miljarder kronor, går att söka från Innovative Medicines Initiative, IMI, ett samarbetsorgan skapat 2007 av EU-kommissionen och den europeiska branschorganisationen för läkemedelsindustrin, EFPIA. IMI finansieras till lika delar av dessa partners och i den förra omgången anslogs 2,5 miljarder kronor. Målet är att förbättra de europeiska förutsättningarna för att snabbare ta fram innovativa läkemedel. De anser att det krävs en kollektiv insats för att få bättre samverkan mellan industri och akademiska forskare och även mellan företagen.

I denna runda satsar de på nio specifika områden, inkluderande grundforskning, metodikutveckling och bioinformation, till exempel molekylära och image biomarkörer för utveckling av nya produkter för behandling av cancersjukdomar, metoder för bättre validering av targets för sådana produkter, förbättra förståelsen av adaptativa processer i immunsvaret och elektroniskt baserade hälsodata.

I mångt och mycket är IMU det europeiska svaret på det samarbete (Critical Path) som bedrivs av FDA och den USA-baserade läkemedelsindustrin. Till omfång är den satsningen, åtminstone på papperet, betydligt större än den europeiska men finansieringen har inte fått samma klara struktur som i Europa. Därför är det inte särskilt förvånande att resultaten har låtit vänta på sig.

Dessa satsningar och de många pågående riktade nationella investeringarna är förstås nödvändiga för att komma till nästa läkemedelsgeneration och även för att optimera användningen av nuvarande terapier. Det finns betydande hälsoekonomiska vinster att göra på båda dessa områden.

Att det verkligen behövs ett ”quantum leap” med avseende på utvecklingen av innovativa läkemedel illustreras nästan dagligen på ett plågsamt sätt. Antalet fas III-prövningar som levererar otillräckliga resultat fortsätter att öka. Förlängd överlevnad som följd av introduktion av nya läkemedel mot de stora cancersjukdomarna räknas fortfarande i enstaka månader och allvarliga biverkningar är till synes ofrånkomliga. Något egentligt nytt har inte tillkommit på CNS-området och vägs ände tycks redan ha nåtts för många av de kardiovaskulära sjudomarna.

De som ser pessimistiskt på framgångsmöjligheterna inom läkemedelsutvecklingen framhåller prevention, tidig diagnostik och fortsatt utveckling av medicintekniska produkter/metoder som mer utvecklingsbara.Självfallet ska det inte vara frågan om konkurrens – både och gäller. Man kan dock inte bortse från att resultatmässigt stöder nuläget kritikernas syn. Det är därför desto mer angeläget att använda de nya finansiella resurserna på ett innovativt sätt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063