23948sdkhjf

Fritt fram att patentera

Nu finns ett nytt verktyg för att scanna av patentläget. Vissa områden är överpatenterade, medan det på annat håll kan finnas vad skaparen Matthew Miskimin kallar white spaces - områden med få eller inga patent och lägre konkurrens.
Tanken är att produkten White Innovation Space Evaluation Report, Wiser, skall vara en hjälp inom forskning och utveckling när flera projektmöjligheter finns och ett urval måste göras.

- Utifrån en immaterialrättslig och ekonomisk riskhanteringsvinkel är det viktigt för företag att identifiera potentiella fiender och förstås att aldrig kopiera någon annans produkt eller forskning. Detta är också viktigt för investerarna, som vill kunna rangordna mängden av projekt som söker deras pengar. Här finns alltså två aktörer med liknande problemställning, säger Matthew Miskimin ansvarig för Intellectual Asset Managementenheten på Albihns.Zacco.

För en månad sedan blev produkten klar och den har introducerats för bolag inom telcom- och cleantchbranschen. Han samarbetar nu med Swedenbio för att nå ut till life sciencebolag med tjänsten, som hjälper dem att hitta luckorna i patentdjungeln.

Swedenbio kommer att ha en sida på sin sajt – Innovationssajten - som är tänkt att vara en första ingång för framför allt forskare eller unga bolag, som har en idé de vill patentera.

Wiser finns i två varianter och med olika prislapp: A Little Wiser och Alot Wiser. Den enklare analysen, A Little Wiser, är till för projekt och mindre bolag som skall in i finansieringsrundor och som behöver ett kvitto på att de är unika. Matthew Misikomin är försiktig med att uttala sig om priset på tjänsten, men säger att den enklare varianten kommer att kosta under 100 000 kronor. För den som vill bli A Lot Wiser är priset högre och analysen djupare. Då ingår en mer långtgående och djupgående analys av konkurrenterna, deras patentportföljer och indikationer på åt vilket håll de kommer att utvecklas.

- Det lilla bolaget varken kan eller behöver analysera 40 fiender; det räcker kanske med fem, säger Matthew Miskimin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062