23948sdkhjf

De vill ha en miljard till klinisk forskning

| Av Camilla Wernersson | Tipsa redaktionen

Ytterligare satsningar på kvalitetsregister, en nationell fond och en samarbetsorganisation för klinisk forskning. Det är några av de viktigaste förslagen i slutrapporten från delegationen för samverkan inom den kliniska forskningen som presenterades i går av ordföranden Nina Rehnqvist.

- Ingen av spelarna förlorar på det här, det är viktigt att komma ihåg. Normalt sett vinner ju den ena parten på bekostnad av den andra men så är det inte i det här fallet, säger delegationens ordförande Nina Rehnqvist.

Uppdraget för delegationen för samverkan inom den kliniska forskningen är att förbättra förutsättningarna för samarbete mellan aktörer inom klinisk forskning i Sverige. Delegationens arbete påbörjades 2007 och i går redovisades alltså slutrapporten ”Alla vinner genom samverkan inom den kliniska forskningen”. Titeln syftar på att såväl industrin, akademin, vården och samhället tjänar på att samarbeta på det här området.

Rapporten är ett komplement till det arbete som regeringens enskilde utredare Olle Stendahl presenterade i maj i år. I linje med hans förslag vill delegationen att det skapas en statlig fond för klinisk forskning som byggs upp successivt. Förslaget från delegationen är att regeringen och landstingen ska avsätta totalt 500 miljoner årligen till fonden. Vinnova och Vetenskapsrådet blir ansvariga för fonden. Pengarna ska enligt förslaget användas till projekt som kräver minst tio miljoner kronor och som sker i samarbete mellan flera akademiska centra och vårdenheter. Delegationen vill också främja industrins delaktighet och ser därför gärna att enskilda projekt samfinansieras av fonden och enskilda företag.

Delegationen föreslår också att alla landsting ska redovisa sina insatser inom klinisk forskning varje år. Syftet är att sätta forskningen i fokus och få den att bli en naturlig del av landstingens verksamhet. Den pilotstudie som utfördes inom ramarna för delegationens arbete har redan givit positiva effekter.

- Den enda kritiken jag har fått är från de landsting som inte fick vara med i studien, säger Hannie Lundgren, forskningsdirektör Region Skåne som ansvarat för pilotstudien.

- I de landsting som saknade klinisk forskning har flera positiva processer satts igång som en följd av projektet. Det tar bara fyra år för ett resultat från klinisk forskning att bli praxis i vården så det är viktigt att vi satsar på det här, säger Hannie Lundgren.

Precis som Olle Stendahl menar också delegationen att Sverige måste satsa på att förbättra infrastrukturen för den kliniska forskningen. Till detta vill delegationen ha ytterligare 500 miljoner. Ett av de viktigaste förslagen är att arbetet med Klinisk Utveckling via Register, KUR, fortsätter. Målet är att läkarna ska börja skapa och använda data i daglig klinisk praxis. Och här finns exempel på att registren möjliggjort studier som givit internationellt genomslag som projektet Combine kring inflammatoriska sjukdomar.

- Om vi bara utnyttjar våra naturresurser på det här området så kan vi bli väldigt konkurrenskraftiga på det här området, säger Lars Klareskog på Karolinska Institutet som är en av de ansvariga bakom KUR-projektet.

- Det är viktigt att vi tar tag i det här och sätter igång nu, annars går luften ur. Jag vill att arbetet med att förbättra infrastrukturen ska vara igång inom sex månader, säger Nina Rehnqvist.

Ett annat av delegationens huvudförslag är att i linje med Olle Stendahls rapport bygga upp en nationell samarbetsorganisation för klinisk behandlingsforskning. Avsikten är att Samarbetsgrupp av Akademiska Centra för Medicinsk behandlingsforskningsprojekt i Sjukvården, SAMS, ska fungera som centrum för ett nätverk av akademiska aktörer inom den kliniska forskningen. Samarbetsgruppen ska kunna ge stöd och vägledning inom alla delar av kliniska forskningsprojekt och ska också kunna vara samarbetsparters för industrin.

- Om vi inte lyckas missar vi chansen att återigen bli världsledande inom klinisk forskning. Fortsätter vi att tappa mark kommer det att bli fler och fler tappade sugar som ger en negativ spiral, säger Nina Rehnqvist.

- Om vi kan få till ett bättre samarbete skulle vi få en mer framgångsrik klinisk forskning som gör Sverige mer attraktivt för forskare samtidigt som vi får en bättre vård för patienterna och nya effektiva produkter, säger Nina Rehnqvist.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dåliga matvanor kostar miljardbelopp

Flyttar studie till Finland

Kancera flyttar fas Ib-studie från Sverige för att hålla tidsplanen – Tankar kassan genom emission.

Läkemedelsbolaget skänker ebolavaccin till WHO

Mindre antibiotika till människans bästa vän

Hundar får mindre antibiotika i Europa visar ny studie.

Nanexa får utökat USA-patent

Bioarctic avbryter studie – effekt uteblev

Nyhetsbrev

Reagerade på negativ interaktion – får pris

Arkiv

Krönika: Är det hundens eller drakens år i innovationssystemet i år?

Det finns en myriad av utlysningar och program i det svenska innovationssystemet. Att som innovatör och entreprenör hitta rätt väg är ingen enkel match skriver SwedenBios vd Helena Strigård i sin krönika.

Recipharm lägger miljardbud på brittiskt bolag

Tekniska framsteg i fokus

Hittar nya måltavlor för malaria

Ett internationellt forskarkonsortium där Umeå universitet är med har hittat hundratals nya måltavlor för framtidens läkemedel – ”Ett genombrott i malariaforskningen”

För få kollar sitt blodtryck

Jobb & Karriär
Hon tar plats på Biovica

Jobb & Karriär
Han lämnar Cyxone

Umeåbolag tecknar mångmiljonavtal

Ny kunskap om läkemedlet Litium

Mer avgaser vid bostaden ökar risken för stroke

Höga halter av trafikavgaser vid bostaden ökar risken för stroke. Nu har forskare vid bland annat Karolinska Institutet visat att det tidigare kända sambandet gäller även i miljöer där luftföroreningarna anses vara låga generellt.

Jobb & Karriär
Han leder Isofol

Jobb & Karriär
Norrländska cancerbolaget får ny vd

Jobb & Karriär
Blir vd för Boule diagnostics

”Sverige klarar tillverkningen”

I Matfors bygger Cobra Biologics två unika tillverkningssviter för storskalig GMP-tillverkning av ATMP-produkter. Kontraktstillverkaren rustar för att möta den ökade efterfrågan och för att behålla tillverkningen i Sverige.

Oasmias villkor klara

Jobb & Karriär
Saga stärker teamet med fyra

Mässling mycket farligare än man trott

Klaria säkrar patent genom bolagsförvärv

Nytt sätt att angripa virus får miljoner

Analytisk kemi nytt ben för Recipharm

Fyra dagar kvar till Bioscience

Forskningsproppen: Sjätte förslaget

Jobb & Karriär
Ny vd på Alteco

Jobb & Karriär
Rhovac får ny ordförande

Medtechbolag till biohubben

"Det ligger i allas intresse att samarbeta"

Jobb & Karriär
Blir kommunikationschef på Sahlgrenska Science Park

"Det behövs en tydlig prislista"

Likviderar bolag

Se alla Medlemsnytt

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Workshop | Live Cell Imaging in Superresolution Mode

Cognate BioServices announces acquisition of Cobra Biologics

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Mätteknik för vakuum i ny tappning

ZEISS Two-hour Seminar

ZEISS One-hour Seminar

Learn how you can benefit from ZEISS LSM 900 in less than an hour!

One-hour Seminar

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Om du är intresserad av "Live Cell Imaging in Different Technologies", är den här workshop för dig!

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Alitea-varumärket firar 40 år!

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Klovakuumpumpen Mink MV 0312 B från Busch Vakuumteknik – effektiv och tillförlitlig

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Om du är intresserad av ”super-resolution imaging”, så ska den här workshop vara bara för dig!

Om du är intresserad av ”super-resolution imaging”, så ska den här workshop...

Flexicon lanserar PF7

Sänd till en kollega

0.148