23948sdkhjf

De vill ha en miljard till klinisk forskning

| Av Camilla Wernersson | Tipsa redaktionen

Ytterligare satsningar på kvalitetsregister, en nationell fond och en samarbetsorganisation för klinisk forskning. Det är några av de viktigaste förslagen i slutrapporten från delegationen för samverkan inom den kliniska forskningen som presenterades i går av ordföranden Nina Rehnqvist.

- Ingen av spelarna förlorar på det här, det är viktigt att komma ihåg. Normalt sett vinner ju den ena parten på bekostnad av den andra men så är det inte i det här fallet, säger delegationens ordförande Nina Rehnqvist.

Uppdraget för delegationen för samverkan inom den kliniska forskningen är att förbättra förutsättningarna för samarbete mellan aktörer inom klinisk forskning i Sverige. Delegationens arbete påbörjades 2007 och i går redovisades alltså slutrapporten ”Alla vinner genom samverkan inom den kliniska forskningen”. Titeln syftar på att såväl industrin, akademin, vården och samhället tjänar på att samarbeta på det här området.

Rapporten är ett komplement till det arbete som regeringens enskilde utredare Olle Stendahl presenterade i maj i år. I linje med hans förslag vill delegationen att det skapas en statlig fond för klinisk forskning som byggs upp successivt. Förslaget från delegationen är att regeringen och landstingen ska avsätta totalt 500 miljoner årligen till fonden. Vinnova och Vetenskapsrådet blir ansvariga för fonden. Pengarna ska enligt förslaget användas till projekt som kräver minst tio miljoner kronor och som sker i samarbete mellan flera akademiska centra och vårdenheter. Delegationen vill också främja industrins delaktighet och ser därför gärna att enskilda projekt samfinansieras av fonden och enskilda företag.

Delegationen föreslår också att alla landsting ska redovisa sina insatser inom klinisk forskning varje år. Syftet är att sätta forskningen i fokus och få den att bli en naturlig del av landstingens verksamhet. Den pilotstudie som utfördes inom ramarna för delegationens arbete har redan givit positiva effekter.

- Den enda kritiken jag har fått är från de landsting som inte fick vara med i studien, säger Hannie Lundgren, forskningsdirektör Region Skåne som ansvarat för pilotstudien.

- I de landsting som saknade klinisk forskning har flera positiva processer satts igång som en följd av projektet. Det tar bara fyra år för ett resultat från klinisk forskning att bli praxis i vården så det är viktigt att vi satsar på det här, säger Hannie Lundgren.

Precis som Olle Stendahl menar också delegationen att Sverige måste satsa på att förbättra infrastrukturen för den kliniska forskningen. Till detta vill delegationen ha ytterligare 500 miljoner. Ett av de viktigaste förslagen är att arbetet med Klinisk Utveckling via Register, KUR, fortsätter. Målet är att läkarna ska börja skapa och använda data i daglig klinisk praxis. Och här finns exempel på att registren möjliggjort studier som givit internationellt genomslag som projektet Combine kring inflammatoriska sjukdomar.

- Om vi bara utnyttjar våra naturresurser på det här området så kan vi bli väldigt konkurrenskraftiga på det här området, säger Lars Klareskog på Karolinska Institutet som är en av de ansvariga bakom KUR-projektet.

- Det är viktigt att vi tar tag i det här och sätter igång nu, annars går luften ur. Jag vill att arbetet med att förbättra infrastrukturen ska vara igång inom sex månader, säger Nina Rehnqvist.

Ett annat av delegationens huvudförslag är att i linje med Olle Stendahls rapport bygga upp en nationell samarbetsorganisation för klinisk behandlingsforskning. Avsikten är att Samarbetsgrupp av Akademiska Centra för Medicinsk behandlingsforskningsprojekt i Sjukvården, SAMS, ska fungera som centrum för ett nätverk av akademiska aktörer inom den kliniska forskningen. Samarbetsgruppen ska kunna ge stöd och vägledning inom alla delar av kliniska forskningsprojekt och ska också kunna vara samarbetsparters för industrin.

- Om vi inte lyckas missar vi chansen att återigen bli världsledande inom klinisk forskning. Fortsätter vi att tappa mark kommer det att bli fler och fler tappade sugar som ger en negativ spiral, säger Nina Rehnqvist.

- Om vi kan få till ett bättre samarbete skulle vi få en mer framgångsrik klinisk forskning som gör Sverige mer attraktivt för forskare samtidigt som vi får en bättre vård för patienterna och nya effektiva produkter, säger Nina Rehnqvist.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu
Plus

Jobb & Karriär
”Vi är fönstret mot framtiden”

I januari blev Frida Lawenius ny vice vd på branschorganisationen Sweden Bio. Vi träffade henne för ett samtal om life science, branschens möjligheter och utmaningar och om hur det var att kastas huvudstupa in i coronakaoset.

Mikrovågor ska leta brösttumörer

Diagnostiken av bröstcancer skulle kunna förbättras av mikrovågsteknik, anser forskare från Chalmers som arbetar med att ta fram en prototyp för tekniken.

Finans
Finska Nanoform tar sikte på svenska börsen

Vaccinforskaren: "Det här viruset kommer inte att försvinna"

Trots att snabb vaccinutveckling kan innebära risker kommer nyttan av ett vaccin mot det nya coronaviruset förmodligen överväga riskerna, det menar Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet.

Finans
Quiapeg planerar emission på närmare 38 miljoner kronor

Nyemitterade aktier och teckningsoptioner erbjuds i företrädesemissionen.

Jobb & Karriär
Medivir får ny vd

Det svenska läkemedelsföretaget Medivir har rekryterat Yilmaz Mahshid till ny vd.

Nyhetsbrev

Ökad dödlighet av klorokin och hydroxyklorokin vid covid-19

Arkiv

Här är vaccinkandidaterna mot coronaviruset

Totalt finns det idag tio pågående kliniska studier om vaccinkandidater mot det nya coronaviruset.

Remdesivir förkortade vårdtid vid covid-19

Det antivirala läkemedlet remdesivir var bättre än placebo i att korta vårdtiden för svårt covid-19-sjuka, enligt studiedata som nu publicerats.

Jobb & Karriär
Ny chef på Bactiguard

I augusti tillträder Gabriella Björknert Caracciolo som ny CFO samt vice vd på Bactiguard.

7

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. Life Science Sweden har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Fästingprotein prövas mot covid-19

Ett skotskt biotechföretag och forskare i Oxford har inlett ett samarbete för att ta reda på om ämnen som fästingar utsöndrar kan användas som behandling vid covid-19.

Ledare
Framgången kommer efter många misslyckanden

De allra flesta av de idéer och strategier mot covid-19 som man nu jobbar med kommer att gå i stöpet, men det kan räcka med att en enda fungerar, skriver Samuel Lagercrantz.

Modernas covidvaccin visade positiva resultat

I en mindre studie bildades antikroppar hos studiedeltagare som fick pröva vaccinkandidaten mRNA-1273 mot covid-19.

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Plus

De tar fram blodprov för pankreascancer

Efter sex års arbete ska företaget Immunovia i höst lansera sin teknik som syftar till att kunna identifiera cancer i bukspottkörteln i ett tidigt stadium.

Krönika
Björn Arvidsson: "Kriser visar vad som är viktigt - på riktigt"

Vore det inte fantastiskt att låta de privata aktörerna i större utsträckning bidra till att lösa samhällets utmaningar, skriver Björn Arvidsson, verksamhetsledare för STUNS Life Science, i en krönika.

Krönika
Diagnostiken är mitt i händelsernas centrum

Intresset för diagnostik får inte svalna när coronapandemin väl är över, det skriver Therese Hazelius, vd för Swedish Labtech, i en krönika.

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

3

Ledare
Flockimmunitet och flockmentalitet

Reaktionerna som följde på de 22 forskarnas förra debattinlägg lät ibland som tagna från satirprogrammet Kina-TV, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz som gör en tillbakablick.

Jobb & Karriär
Abigo får ny vd

Möjlig koppling mellan covid-19 och Kawasakiliknande sjukdom hos barn

Forskare i Italien har i en fallstudie sett att barn med tidigare covid-19-sjukdom insjuknat i en Kawasakiliknande-sjukdom. Flera forskare har noterat liknande händelser.

Column
Key lessons from global health research

The world will still face major challenges in the post Covid-19 pandemic, writes Giulia Gaudenzi at the KTH Division of Nanobiotechnology at Scilifelab, in a column.

Jobb & Karriär
Micropos får ny vd

Follicum söker internationellt patentskydd för kräm mot håravfall

Astra Zeneca tar tillbaka rättigheter till brazikumab

Dignitana tecknar avtal med Hartford HealthCare

Synartro genomför nyemission inför artrosstudie

Jobb & Karriär
Kancera rekryterar från Astra Zeneca

Fälttester för covid-19 ska utvärderas

Jobb & Karriär
Biopharma nyrekryterar

Jobb & Karriär
Xvivo byter vd

Hjärt-lungfonden stöder covidforskning

Vetenskapsrådet ska underlätta för fler kliniska studier mot coronaviruset

WWF ska kartlägga Astrazenecas vattenförvaltning

Helena Strigård: The rise of the community

Se alla Medlemsnytt

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Sänd till en kollega

0.109