23948sdkhjf

Lag för miljövänliga läkemedel föreslås

Läkemedelsverket vill att det ska bli lag inom EU på att ta hänsyn till miljön vid tillverkning av läkemedel. Det ska också bli möjligt att neka godkännande av en produkt om den är miljöfarlig om utredarna får som de vill.
Läkemedelsverket har på regeringens uppdrag kartlagt möjligheterna att skärpa de internationella miljökraven vid tillverkning av läkemedel. Bakgrunden till utredningen är att det i dag finns stora mängder läkemedelsrester i vår miljö som kan ha skadlig påverkan på både djur och människor.

– Hållbar utveckling är ett relativt nytt begrepp inom läkemedelssektorn, kanske just på grund av den stora betydelsen läkemedel haft för folkhälsan. Vi börjar dock nu få en allt större förståelse för kopplingen mellan hälsa och miljö, att en bra miljö är förutsättningen för en god folk- och djurhälsa säger Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman.

Läkemedelsverket vill därför införa ett krav på ett miljöcertifikat för produktionsanläggningar i lagstiftningen för Good Manufacturing Pracitce, GMP.

Utredarna föreslår också att läkemedelsmyndigheterna inom EU ska börja göra en miljöriskbedömning under godkännandeprocessen för läkemedel. Nya produkter ska enligt förslaget kunna nekas godkännande om tillverkningen innebär en risk för miljön.

Läkemedelsindustriföreningen, LIF, välkomnar förslaget. Bengt Mattsson, ordförande i LIFs miljökommitté, vill dock att det införs ekonomiska incitament för att stimulera miljöförbättrande åtgärder fram till dess att en eventuell ny lagstiftning är klar.

– Det kan handla om att läkemedel som uppfyller vissa miljökriterier tillåts ha ett något högre pris, säger Bengt Mattson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078