23948sdkhjf

Gen minskar risk för KOL och astma

En internationell studie visar att både risken för KOL och barnastma minskar hos personer med en viss genvariant. Forskarna bakom studien tror på nya och bättre läkemedel som ett resultat av forskningen.
Den aktuella genen kodar för ett protein som uttrycks av immunförsvarets makrofager i lungorna och luftvägarna. Proteinet MMP12 bidrar till att skapa inflammation och högre nivåer av det ökar risken för KOL och barnastma. Det är också känt att rökning bidrar till högre nivåer av proteinet.Forskare från Sverige
, USA och Costa Rica visar nu att en variant av genen ger lägre nivåer av proteinet i lungorna och luftvägarna. Hos vuxna rökare minskar risken för KOL med 35 procent hos dem som har den nyupptäckta genvarianten och även barn med astma påverkas positivt av den. Därför tror forskarna att upptäckten kan komma att bidra till utvecklingen av nya eller bättre läkemedel mot KOL och astma.

Karolinska institutet har bidragit till studien med en kohort med 1500 barn som följs från födseln upp till åtta års ålder. Totalt ingår 8 000 personer i studien, som har letts av forskare från Harvard Medical School och Brigham & Women's Hospital i USA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094