23948sdkhjf

Stopp för vaccinleverans i januari

Glaxosmithkline, GSK, är nu överens med Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om ett uppehåll i leveransen av influensavaccin.
Många europeiska länder valde att bara beställa vaccin till riskgrupperna. Sverige däremot tecknade ett heltäckande avtal med GSK och beställde därmed 18 miljoner doser.

– Förutsättningarna har ju ändrats lite grand så till vida att det för den här vågen för de flesta räcker med en dos. Det gör ju att vaccinåtgången varit mindre än vi förutsåg från början, säger Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg vid SKL.

Det skriver Sveriges Radio, som också rapporterar att leveransstoppet kommer att gälla till mitten av februari.

Sverige har nu fått tio av de 18 miljoner doserna levererade. En undersökning Socialstyrelsen har låtit göra visar att en tredjedel av de som ännu inte har vaccinerat sig planerar att göra det, men leveransstoppet innebär inget uppehåll i vaccinationskamplanjen.

– Direkt efter helgerna kommer vi att gå ut och kolla upp hur många som är vaccinerade och få ett så exakt tal som möjligt, hur stort svinnet har varit -vi vet att det har förekommit sådant - hur mycket som finns i lager lokalt och lite mer centralt. Då är det sedan lättare att ta bra beslut på hur vi ska förfara med de doser som vi inte behöver just nu, säger Göran Stiernstedt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109