23948sdkhjf

5 miljarder till superkluster

| Av Camilla Wernersson | Tipsa redaktionen

Världens mest attraktiva plats för life science. Det är målet för femmiljardersprojektet , en ny stadsdel som byggs för att förena Stockholm och Solna. År 2025 kommer ytan att husera 600 000 kvadratmeter kontor och laboratorier tillägnade life science, inklusive ett helt nytt universitetssjukhus.

- Jag hoppas att life science kommer att tränga in i alla aspekter av området. Skulle det inte vara trevligt om en lekplats innehöll en DNA-helix att leka i och om den lokala puben hette Genen? säger Ylva Williams, vd för Vetenskapsstaden.

Allt började 2007. Politikerna i Stockholm och närliggande Solna hade bestämt sig för att bygga någonting i utrymmet mellan de två stadsdelarna, för att överbrygga klyftan och fräscha upp det fula området kring Norra Station, där enbart motorväg och tomma fabrikslokaler finns idag. Stockholm har redan en stark forskning och industri inom informations- och kommunikationsteknik, IT, men beslutsfattarna ansåg att staden behövde ett ben till att stå på.

- Eftersom 50 procent av svenska life scienceföretag befinner sig i Stockholm-Uppsala regionen var valet att lägga energi på den här sektorn ganska naturligt, förklarar Ylva Willims. Uppdraget för Vetenskapsstaden är att attrahera akademi och företag till området kring Norra Station och Albano i Stockholm. Vetenskapsstaden bildades av de tre ledande universiteten Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet tillsammans med Stockholms och Solna kommun samt länets företagssektor. Stiftelsen är ett verktyg för intressenterna att lättare kunna genomföra gemensamma projekt och även för att marknadsföra den geografiska platsen Karolinska Institutet och Norra Station.

I stadskärnan

- Det faktum att det här projektet ligger i stadskärnan gör det unikt. De flesta områden som det här byggs på gamla flygplansbaser eller liknande platser långt bort från där människor bor. Det här kommer bli en levande, pulserande del av staden, säger Ylva Williams.

Om 15 år kommer Stockholms stadskärna att ha förlängts norröver, över Norra Station, till Karolinska Institutet och Karolinska Universitetsjukhuset, och därmed förena Stockholm med Solna. Den totala kostnaden för projektet är fem miljarder euro. Det är tillräckligt för att täcka konstruktionen av Öresundsbron två och en halv gånger. Runt tre miljarder euro kommer att investeras i infrastrukturen kopplad till life science. Det än så länge namnlösa projektet finansieras av Stockholm stad, Solna stad och Stockholms läns landsting. Nyligen bestämde sig Oslo Næringsejendom, som finansierade Oslo Cancer Cluster, för att bidra finansiellt till programmet.

- Vi är i investeringsfasen nu. Just nu letar vi efter fastighetsförvaltare med erfarenhet från life scienceindustrin, helst med internationell erfarenhet, säger Ylva Williams.

Största projektet sedan tunnelbanan

Byggnationen av ett life sciencecenter i området kring Karolinska och Norra Station är det största infrastrukturprojektet i Stockholm sedan tunnelbanan byggdes. Ylva Williams är övertygad om att finanskrisen faktiskt har bidragit till projektet istället för att hindra det.

- Om det inte vore för den ekonomiska krisen skulle beslutsprocessen ha gått mycket snabbare och då fanns en risk att bara lägenheter skulle ha byggts. Eftersom processen drog ut på tiden, hade politikerna tid att tänka annorlunda och ta in uppförandet av ett life sciencekluster i sina planer, säger Ylva.

Från hotell till laboratorier

Projektet inkluderar vägbyggen, hotell, kontor, bostäder och kontorslokaler. Den nya stadsdelen kommer att erbjuda 36 000 arbetstillfällen och 5 500 nya bostäder. Totalt kommer området innehålla en yta på 600 000 kvadratmeter avsatta för life science. Målet är att skapa en gynnande miljö för närmare samarbeten genom att blanda forskning, industri och sjukvård, och därigenom stödja företagsutveckling och tillväxt. Platsen kommer att hysa det framtida Nya Karolinska Solna universitetsjukhus (NKS) och det nationella Science for Life Laboratory, Scilifelab, ett gemensamt intitiativ från de tre Stockholmsuniversiteten.

- Målet med Scilifelab är att bli en inspiration och måttstock för andra forskningsinstitutioner att mäta sig med. Precis som i sportvärlden behöver life science en stjärna som synliggör hela sektorn, säger Ylva Williams.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

FDA hittade nitrosaminföroreningar i diabetesläkemedel

Föroreningar med nitrosaminer hittades i metformin med förlängd frisättning.

Kemikalieinspektionen i topp i arbetsplatsranking

GSK producerar vaccinadjuvans mot coronavirus

1 miljard läkemedelsdoser ska förbättra immunförsvarets förutsättningar vid ett coronavirus-vaccin.

Krönika
Carolin Wiken: ”Guldålder av uppmärksamhet demokratiserar vetenskap”

Relevansen för begriplig vetenskapskommunikation har aldrig varit större, skriver Carolin Wiken, partner på Paues Åberg Communications, i en krönika.

Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

Cytiva och Scilifelab i covid-samarbete

Cytiva låter sina anställda delta i en pilotstudie för covid-test som genomförs av forskare på Scilifelab. Hittills har endast en liten andel av företagets anställda testat positivt.

Nyhetsbrev

Nu startar ombyggnation av Retziuslaboratoriet

Planen är att Campus Solna tillsammans med Hagastaden ska bli ett life science-mecka.

Arkiv
Plus

Jobb & Karriär
”Vi är fönstret mot framtiden”

I januari blev Frida Lawenius ny vice vd på branschorganisationen Sweden Bio. Vi träffade henne för ett samtal om life science, branschens möjligheter och utmaningar och om hur det var att kastas huvudstupa in i coronakaoset.

Finans
Finska Nanoform tar sikte på svenska börsen

Nanotech-företaget Nanoform planerar att parallellnotera sig i Sverige och Finland och har som mål att ta in motsvarande 740 miljoner svenska kronor i bruttolikvid (UPPDATERAD).

Mikrovågor ska leta brösttumörer

Diagnostiken av bröstcancer skulle kunna förbättras av mikrovågsteknik, anser forskare från Chalmers som arbetar med att ta fram en prototyp för tekniken.

Vaccinforskaren: "Det här viruset kommer inte att försvinna"

Trots att snabb vaccinutveckling kan innebära risker kommer nyttan av ett vaccin mot det nya coronaviruset förmodligen överväga riskerna, det menar Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet.

Finans
Quiapeg planerar emission på närmare 38 miljoner kronor

Nyemitterade aktier och teckningsoptioner erbjuds i företrädesemissionen.

Jobb & Karriär
Medivir får ny vd

Det svenska läkemedelsföretaget Medivir har rekryterat Yilmaz Mahshid till ny vd.

Ökad dödlighet av klorokin och hydroxyklorokin vid covid-19

Här är vaccinkandidaterna mot coronaviruset

Totalt finns det idag tio pågående kliniska studier om vaccinkandidater mot det nya coronaviruset.

Remdesivir förkortade vårdtid vid covid-19

Det antivirala läkemedlet remdesivir var bättre än placebo i att korta vårdtiden för svårt covid-19-sjuka, enligt studiedata som nu publicerats.

Jobb & Karriär
Ny chef på Bactiguard

I augusti tillträder Gabriella Björknert Caracciolo som ny CFO samt vice vd på Bactiguard.

8

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. Life Science Sweden har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Fästingprotein prövas mot covid-19

Ett skotskt biotechföretag och forskare i Oxford har inlett ett samarbete för att ta reda på om ämnen som fästingar utsöndrar kan användas som behandling vid covid-19.

Ledare
Samuel Lagercrantz: ”Framgången kommer efter många misslyckanden”

De allra flesta av de idéer och strategier mot covid-19 som man nu jobbar med kommer att gå i stöpet, men det kan räcka med att en enda fungerar, skriver Samuel Lagercrantz.

Modernas covidvaccin visade positiva resultat

I en mindre studie bildades antikroppar hos studiedeltagare som fick pröva vaccinkandidaten mRNA-1273 mot covid-19.

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Plus

De tar fram blodprov för pankreascancer

Efter sex års arbete ska företaget Immunovia i höst lansera sin teknik som syftar till att kunna identifiera cancer i bukspottkörteln i ett tidigt stadium.

Krönika
Björn Arvidsson: "Kriser visar vad som är viktigt - på riktigt"

Vore det inte fantastiskt att låta de privata aktörerna i större utsträckning bidra till att lösa samhällets utmaningar, skriver Björn Arvidsson, verksamhetsledare för STUNS Life Science, i en krönika.

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

Jobb & Karriär
Micropos får ny vd

Follicum söker internationellt patentskydd för kräm mot håravfall

Astra Zeneca tar tillbaka rättigheter till brazikumab

Dignitana tecknar avtal med Hartford HealthCare

Synartro genomför nyemission inför artrosstudie

Jobb & Karriär
Kancera rekryterar från Astra Zeneca

Fälttester för covid-19 ska utvärderas

Jobb & Karriär
Biopharma nyrekryterar

Jobb & Karriär
Xvivo byter vd

Hjärt-lungfonden stöder covidforskning

Vetenskapsrådet ska underlätta för fler kliniska studier mot coronaviruset

Se alla Medlemsnytt

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Sänd till en kollega

0.11