23948sdkhjf

Enorma förväntningar på ESS

1,4 miljarder euro för att bygga anläggningen och en årlig kostnad på 100 miljoner euro. ESS är en enorm investering, som bara överträffas av förväntningarna på projektet. Kritikerna hävdar att ESS inte är vad det skandinaviska forskningssamhället verkligen behöver.
Förväntningarna som framfördes i aulan på Lundbeck vid det årliga Medicon Valley-mötet var astronomiska. Uffe Toudal Pedersen, sekreterare på det danska Forskningsministeriet Teknologi och Innovation, talade om den fantastiska innebörden av ESS från ett danskt perspektiv, medan hans svenska kollega Peter Honeth upphetsat utropade att det skulle innebära ”stora förbättringar av innovationsstrukturen för hela regionen”. När den håller full hastighet, förväntas det att ESS kommer att ha ungefär 2 000 till 5 000 forskare som jobbar i anläggningen, vilket skapar ett pulserande campus med de bästa förmågorna samlade från ett brett spann av forskningsfält.

Peter Honeth är före detta rektor för Lunds universitet. Han har varit en av de starkaste förespråkarna för att få ESS till sin hemstad Lund. Så vad är förväntningarna baserade på? Tillbaka i Stockholm är Peter Honeth fortfarande övertygad om att ESS kommer att utgöra en stor skillnad för Öresundsregionen.

-Jag tror att detta kommer att betyda en hel del för svensk och skandinavisk forskning. Det kommer att ta oss till en högre liga i forskningen än vad våra små nationer förmår idag. Detta är första gången en stor forskningsanläggning som den här byggs utanför de stora länderna i EU, säger Peter Honeth.

Men inte alla forskare håller med om den stora optimism som dominerar Öresunds forskningsregion. Bo Sundqvist, professor i jonfysik och före detta ordförande för Kungliga Vetenskapsakademin, hävdar att elektronacceleratorn Maxlab IV är av mycket större betydelse för skandinavisk forskning än ESS. Väldigt få svenska forskare jobbar med spallationsteknologi på de två spallationsanläggningar som för närvarande används i Japan och USA. Därför är det osannolikt att det skandinaviska forskningssamhället är i stort behov av en kostsam investering som ESS, hävdar Bo Sundqvist.

-Den här typen av stora forskningsanläggningar borde bottna i ett stort behov. Jag kan bara se en handfull svenska forskare som funderar på att använda sig av den här sortens teknologi. Om ESS är så bra, varför ser vi inte skandinaviska forskare på spallationsanläggningarna i Japan och USA? säger Bo Sundqvist.

Maxlab IV är nationellt finansierad. Bo Sundqvist och hans medkritiker hävdar att Maxlab IV har blivit underfinansierat i den svenska forskningsbudgeten och att kostnaden för ESS kommer att dränera andra viktiga forskningsinvesteringar.

-Men forskare, såklart, är som de flesta andra människor – de kommer att anpassa sig till den teknologi som finns nära till hands. Men det kommer att inverka negativt på andra forskningsområden, säger Bo Sundqvist.

Peter Honeth och andra ESS-förespråkare håller inte med om denna pessimistiska synpunkt.

-Det är sant att Sverige inte har så många neutronforskare men vi är övertygade om att den här forskningsanläggningen kommer att användas för en rad olika forskningsområden, säger han.

När det kommer till finansiering , hävdar Peter Honeth att den ökade svenska forskningsbudgeten, ungefär 470 miljoner euro per år, täcker kostnaderna för ESS där Sverige betalar 30 procent av konstruktionskostnaden och Danmark 12,5 procent. Peter Honeth säger att han inte är speciellt bekymrad över utgången av projektet och han nämner att beslutet om uppförandet av ESS är baserat på intressen från EU och utlåtanden från Vetenskapsrådet. Han är inte heller särskilt oroad för det låga intresset att använda anläggningen från forskningssamhällets sida.

-Jag är övertygad om att den här typen av forskningsanläggningar kommer att bli nödvändiga i framtiden för universitet och högteknologiföretag, som för life science företag, säger Peter Honeth.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14