23948sdkhjf

Skattelättnader hjälper inte biotechbolag

- Många länder ger företagen pengar tillbaka för kostnader kopplade till forskning och utveckling, men det svenska och danska systemet gör att bolagen hinner dö innan de får någon nytta av skattelättnaderna, säger Stig Jørgensen, vd på Medcin Valley Alliance, MVA.
MVA visar i en ny rapport att olistade biotechbolag i södra Sverige och Danmark har det skralt i kassorna och det är troligt att hälften av bolagen lägger ner inom ett halvår. I Danmark och Sverige finns ett system som ger skattelättnader, men pengarna kommer företagen tillgodo först när bolaget gör vinst.

- Många biotechbolag hinner dö innan de kan utnyttja systemet, säger Stig Jørgensen.

Ett bättre fungerande system med skattelättnader för FoU-projekt skulle vara en hjälp för många bolag, enligt MVAs vd.

- Länder som Kanada och Frankrike har bättre system, som ger pengarna tillbaka till företaget direkt. De kan få så mycket som 25 procent tillbaka direkt, säger han.

Klusterverksamheten Medicon Valley Alliance, MVA, har gjort en kartläggning bland 47 av sina icke börsnoterade bioteknikbolag. I genomgången uppskattar bolagen själva att de tillsammans behöver få in motsvarande 1,4 miljarder kronor för att kunna fortsätta med samma aktivitetsnivå under 2010, som 2009.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094