23948sdkhjf

Topotarget tecknar miljardavtal i USA

Bolagets aktie rusade i går till följd av avtalet kring cencersubstansen Belinostat.
Det nytecknade avtalet för Belinostat ger amerikanska Spectrum Pharmaceuticals rätt till utveckling och marknadsföring av substansen i Nordamerika och Indien. Belinostat utvecklas för behandling av lymfom och har orphan drug-status i USA. Substansen ska nu börja testas i fas III. Topotarget har enligt avtalet rätt att kommersialisera läkemedlet på övriga marknader i världen. Bolagen kommer nu att driva utvecklingen av Belinostat i gemensam regi och Spectrum Pharmaceuticals kommer att stå för 70 procent av utvecklingskostnaderna.

Överenskommelsen ger danska Topotarget en initial betalning på 225 miljoner svenska kronor. Under förutsättning att vissa forskningsresultat nås och att läkemedlet når marknaden är avtalet värt upp till 2,6 miljarder kronor. Topotarget får också rätt till royalty-intäkter samt en miljon aktier i det amerikanska bolaget.

Beskedet om avtalet fick Topotargets aktie att stiga med 60 procent under tisdagen. På onsdagsmorgonen var aktien värd 6,53 svenska kronor jämfört med 3,93 kronor på måndagkvällen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093